Evo kada počinje OBAVEZNO SLUŽENJE vojnog roka u Srbiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2019, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kada počinje OBAVEZNO SLUŽENJE vojnog roka u Srbiji!

Devet godina nakon što je odlukom Skupštine Srbije ukinuto obavezno služenje vojnog roka, naša država je spremna da ponovo uvede obavezu u to, najverovatnije već od iduće godine.

O ovom se diskutuje već godinu dana, tačnije od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost povratka obaveznog služenja vojnog roka.

I dok javnost različito reaguje, vojni analitičari i stručnjaci nemaju dileme, oni su za to da država propiše obavezu služenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vojske.

- Srbiji nedostaje vojska, profesionalni vojnici sada već imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na zadatke. Osim toga, po mom mišljenju, Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima se pokazalo da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici - kaže vojni analitičar Miroslav Lazanski.

On ističe da će Srbija verovatno zadržati kombinovani sistem, deo će činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezan vojni rok.

Aleksandar Radić jedan je od najglasnijih zagovornika vraćanja obaveznog vojnog roka, ali on ističe da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati i Srbiji i vremenu u kome živimo.

Po Radićevim rečima, ukoliko se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka, to bi se, po važećem zakonu, odnosilo na mladiće starosti  između 18 i 26 godina. Nema retroaktivnog pozivanja, a oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Mediji: Od sledeće godine ponovo obavezno služenje vojske?

Izvor: B92, 16.Jul.2019, 07:18

Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, pišu beogradski mediji, a prenosi Tanjug.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.