Nema razmene dok se ne proglasi primirje

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 23:43

"Nema razmene dok se ne proglasi primirje"

Razmena palestinskih zarobljenika i izraelskih talaca u Gazi može se izvršiti tek nakon prekida vatre, izjavio je danas istaknuti zvaničnik Hamasa Osama Hamdan.

Hamdan je na konferenciji za novinare u Bejrutu ponovio uslove svoje grupe za sporazum: završetak izraelske vojne ofanzive, povlačenje vojnika iz pojasa Gaze i povratak proteranih Palestinaca, koji su raseljeni u Pojasu Gaze, nazad u svoje domove.

"Pokret je u protekla dva dana izneo svoj stav o predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su dali bratski posrednici Katara i Egipta. Ponovili smo naše uslove za primirje - potpuno povlačenje iz Pojasa i povratak izbeglica, posebno na sever, " rekao je.

Humanitarna situacija je posebno teška u toj oblasti.

Veruje se da će stotine hiljada stanovnika ostati tamo uprkos izraelskim naredbama za evakuaciju. Ujedinjene nacije nisu uspele da pošalju humanitarnu pomoć na sever od 23. januara. Izraelske vlasti su odbile pristup konvojima UN, na koje su pucali izraelski vojnici, piše Rojters. SAD, najveći izraelski pobornik vojne i diplomatske pomoći, izvele su u subotu svoje prvo u nizu ispuštanja humanitarne pomoći u Gazi.

Hamdan je rekao novinarima da oni poručuju Vašingtonu da je "zaustavljanje isporuke oružja Izraelu važnije od slanja pomoći".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.