Nema razloga za poskupljenje šećera

Izvor: RTS, 21.Sep.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema razloga za poskupljenje šećera

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao da nema razloga za poskupljenje šećera i dodao da će ovogodišnja produkcija šećera biti dovoljna za domaću potrošnju, ali i za ispunjenje izvozne kvote.

Ne postoji razlog za poskupljenje šećera, rekao je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović, koji očekuje da će tržište u Srbiji u narednim nedeljama biti u potpunosti stabilizovano.

"Kada se na razložen način sagledaju svi troškovi proizvodnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne postoje utemeljeni ekonomski razlozi da šećer poskupi", istakao je Petrović.

Ministar je naglasio da se na površinama od 55.000 do 60.000 hektara pod šećernom repom ove godine beleži veoma dobar prinos koji iznosi 50 tona po hektaru.

"Sadržaj šećera, odnosno digestija, veća je nego prošle godine i iznosi 16 procenata", objasnio je Petrović i dodao da će produkcija šećera biti ne samo dovoljna za domaću potrošnju, već i za ispunjenje izvozne kvote.

Dušan Petrović je rekao da poskupljenje i nestašica šećera uskoro "više neće biti tema" kao i da će vrlo brzo, država naći odgovore za sve izazove tržišta kada je reč o drugim osnovnim životnim namirnicama.

Iz robnih rezervi se na tržište svakog meseca "pušta" po 3.000 tona šećera, istakao je ministar i dodao da je u toku tender za kupovinu 15.000 tona šećera od strane Robnih rezervi.

Maloprodajna cena šećera u trgovinama u Srbiji kreće se od 103 do 130 dinara po kilogramu.

Prema mišljenju stručnjaka, cena ne bi trebalo da bude veća od 95 dinara, jer šećera na domaćem tržištu ima dovoljno, a dobra snabdevenost se očekuje i u narednom periodu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.