Nema razloga za posebne mere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2022, 13:42

Nema razloga za posebne mere

Infektolog Dragan Delić rekao je danas da za sada nema razloga za posebne mere zbog informacije Svetske zdravstvene organizacije da je zabeleženo 169 slučajeva "nepoznatog akutnog heptitisa" kod dece.

"Još od 1995. godine, pedijatri i infektolozi se susreću sa akutnim hepatitisom jetre nepoznate etiologije - akutnim oštećenjem jetre kom se ne zna uzrok", rekao je Delić za RTS i naveo da su do sada poznati uzročnici oštećenja jetre primarno hepatotropni virusi, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su virusi hepatitisa A, B, C, D i E.

Tu su i neki drugi virusi koji mogu potencijalno da oštete jetru, kao što je epštajn-bar virus, mononukleoza, citomegalovirus, adenovirus i koksaki, herpes-simpleks virusi, kao i veliki broj virusa koji napadaju druge organe i tkiva, ali mogu da, u sklopu jedne viremije, daju i oštećenje jetre, kazao je Delić.

Napominje da osim infektivnih agenasa postoje i mnogi drugi mogući uzročnici akutnog, novonastalog oštećenja jetre, kao što su lekovi, toksini, razne hemikalije, biljni preparati, koji se zajedno zovu toksično-medikamentozna oštećenja.

Takođe, postoje i autoimune i metaboličke bolesti jetre, ishemijski hepatitis i mnogobrojni infektivni i neinfektivni uzročnici.

Tek kad budu isključeni svi ti poznati faktori, objašnjava infektolog, može se reći da je reč o hepatitisu nepoznate etiologije ili po međunarodnoj klasifikaciji - hepatitis akutni koji se ne klasifikuje pod A, B, C, D ili E.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Infektolog Delić: Nema razloga za pesebne mere zbog nepoznatog akutnog hepatitisa kod dece

Izvor: Danas, 29.Apr.2022

Infektolog Dragan Delić rekao je danas da za sada nema razloga za posebne mere zbog informacije Svetske zdravstvene organizacije da je zabeleženo 169 slučajeva "nepoznatog akutnog heptitisa" kod dece.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.