Izvor: Blic, 08.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema razloga za paniku

Nema razloga za paniku

Među roditeljima niških mališana zavladala je prava panika. Roditelji dece koji pohađaju vrtić 'Bambi', u kojem je proglašena epidemija hemofilus bakterije koja izaziva meningitis, pokupovali su sve vakcine. Istovremeno u Kragujevcu je proglašena epidemija meningitisa, a do sada je 31 osoba zaražena virusom meningitisa, što je daleko lakši oblik od onog koji izaziva bakterija.

Epidemiolozi upozoravaju da razloga za paniku nema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Nema govora o epidemiji meningitisa u našoj zemlji. To je retka bolest, ali od nje svake godine oboli nekoliko desetina osoba i, nažalost, nekoliko ih umre. U Zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu nije povećano interesovanje za vakcinisanje na bakteriju hemofilus influenca i u narednom periodu ni ne očekujemo veću prodaju tih vakcina jer se pojavom meningitisa u niškom obdaništu epidemiološka situacija nije promenila - izjavio je juče epidemiolog GZZZ dr Predrag Kon.

Da podsetimo, u Nišu je mala Nađa Todorović preminula posle zaraze bakterijom hemofilus, a njena drugarica je obolela od meningitisa i još je na lečenju.

Zato roditelji i dalje strahuju. Mirjana Božilović uplašila se da je i njen šestogodišnji sin Nikola zaražen bakterijom, zbog čega je imala neprijatnosti u Domu zdravlja.

- Nikola ide u vrtić 'Leptirić', ali sam bila zabrinuta jer je ovih dana imao glavobolju, nesvesticu. Uplašila sam se da nije dobio meningitis. U Domu zdravlja nas je primila doktorka, mislim da se zove Ankica, i prekontrolisala je Nikoli krv. Kad sam donela rezultate, rekla je da se radi o nekoj infekciji grla, ali sam zahtevala da mi da uput za kontrolu brisa zbog bakterije. Onda me je napala, vikala i govorila da je devojčica umrla u Blacu i da nema veze sa Nišom. Pokušala sam da joj objasnim da u novinama piše da je dete iz Niša, ali mi je rekla da sve novine lažu i da im ne veruje. Na moj izričit zahtev ipak mi je dala uput. Prijavila sam ceo slučaj advokatu pacijenata u Domu zdravlja. Posebno što sam srčani bolesnik i što me je cela ova situacija veoma uznemirila - priča naša sagovornica.

Sem u Nišu roditelji strahuju i u Kragujevcu i Boru.

I Institut za zaštitu zdravlja u Kragujevcu proglasio je 1. oktobra epidemiju meningitisa, ali se u ovom slučaju radi o meningitisu čiji je uzročnik virusnog porekla, koji je blaži i ne ostavlja teške posledice kao bakterijski. Trenutno je devetoro dece na lečenju od ove vrste meningitisa, dok je tokom proteklih mesec dana na kragujevačkoj klinici hospitalizovana čak 31 osoba zaražena ovim virusom.

- Broj obolelih je pet puta veći od uobičajenog, a uzrok je mutirani virus koji je agresivan i koji se lako prenosi. Izaziva visoku temperaturu, nesnosnu glavobolju i povraćanje - kaže Zoran Todorović, načelnik Infektivne klinike KC u Kragujevcu, i dodaje da su oboljenju najviše podložna deca, učenici osnovnih škola. Zbog ekspanzije meningitisa u kragujevačkim školama, učenici već par dana moraju, prema strogim preporukama, obavezno da peru ruke medicinskim tečnim sapunom i da ih brišu papirnim ubrusima. Na to se đaci podsećaju preko razglasa.

- Bolest se pojavila 22. septembra kod tri đaka iz OŠ 'Milutin i Draginja Todorović' - kaže Nebojša Ranković, pomoćnik direktora Instituta za zaštitu zdravlja.

Školama je naloženo da, osim pojačane lične higijene učenika, obave i detaljnu dezinfekciju sanitarnih čvorova i đačkih kuhinja.

I pored toga što je obaveštenje o epidemiji virusnog meningitisa poslato na vreme, niko od odgovornih u lokalnoj vlasti i okrugu punih sedam dana nije upozorio javnost na pojavu opasne zarazne bolesti. Zamenik gradonačelnika Kragujevca Saša Milenić izjavio je za 'Blic' da je o ovom problemu saznao tek juče.

Povodom krizne situacije, lokalna vlast je za ponedeljak zakazala sastanak sa direktorima 22 kragujevačke škole i predsednicima zdravstvenih institucija da bi se dogovorili o daljim merama.

Petogodišnja devojčica iz Zlota i sedmogodišnja učenica iz Šarbanovca, sela iz okoline Bora, primljene su nedavno na dečije odeljenje borske bolnice zbog različitih tegoba, a naknadnom analizom utvrđeno je da su zaražene meningitisom. Prema rečima dr Milice Nenčić, obe su van životne opasnosti.

- Starija devojčica je primljena nedavno sa stomačnim tegobama, dok je mlađa osećala mučninu i bila je malaksala. Obe su kasnije dobile visoku temperaturu, pa smo analizom utvrdili da su pored prehlade imale i meningitis, odnosno upalu moždanog omotača. Srećom, nije se radilo o oboljenjima bakterijskog tipa kao što je to slučaj u Nišu, već o lakšem virusnom meningitisu koji nije toliko opasan ukoliko se otkrije i leči na vreme - objasnila je dr Nenčić.

Ona smatra da nema mesta panici jer je reč o slučajevima osoba iz različitih sela koje nisu bile u istom društvu, pa se ne može reći da je još lica zaraženo. Ovog proleća bila su još tri slučaja virusnog meningitisa kod male dece iz seoskih sredina u okolini Bora, i upozorila roditelje da meningitis nastaje zbog nehigijene ili prljavih ruku. Ekipa 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.