Nema razloga za mistifikaciju zarada

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema razloga za mistifikaciju zarada

Apsurd je da javnost danima očekuje kada će se informacije o radu državnih preduzeća pojaviti na sajtu vlade, kaže Rodoljub Šabić

Podaci o platama direktora javnih preduzeća i vladinih agencija u Srbiji objavljenisu na sajtu Vlade Srbije. Preduzeća i agencije su zvanično imali rok do 31. marta da vladi dostave podatke o zaradama rukovodstva, a zatim da te podatke objave. Taj rok utvrdila je Vlada Srbije. O tome zašto rokovi nisu ispoštovani i spiskovi nisu potpuni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razgovarali smo sa Rodoljubom Šabićem poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Zašto na ovoj listi nema plata funkcionera iz Dunav osiguranja, Komisije za hartije od vrednosti, Komercijalne banke, Agencije za privatizaciju i nekih drugih državnih institucija?

Broj javnih preduzeća i drugih pravnih lica sa većinskim državnim kapitalom ili sa javnim ovlašćenjima je veliki, aproksimativno oko 80. Vlada nije saopštila da li je od svih, odnosno od koga je tražila podatke i po kojim kriterijumima. U svakom slučaju, nemam nimalo razumevanja za mistifikovanje cele ove situacije. Apsurd je da naša javnost danima očekuje kad će se i šta od informacija o radu državnih preduzeća pojaviti „na sajtu vlade”. Apsurdno jer bi, već četiri godine, od kada imamo Zakon o slobodnom pristupu informacijama, moralo biti nesporno da su te informacije potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti i da je svaki od tih subjekata dužan da ih pruži na svaki zahtev novinara ili građana. Neki od njih su, i više od toga u skladu sa zakonom, dužni da ih, i bez posebnog zahteva, uredno i ažurno javno objavljuju u Informatorima o radu na svojim veb-sajtovima. A oni koji nemaju takvu formalnu obavezu, svakako imaju moralnu.

Zašto nema podataka kako ove firme posluju, da li imaju gubitke i kolika im je dividenda ?

Nije poznato od koga je i koje je konkretne informacije tražila vlada. Međutim, principijelno, sve informacije o poslovanju javnih preduzeća i drugih subjekata, čiji je osnivač ili vlasnik država, predstavljaju informacije od javnog značaja. Dakle, ne samo plate nego i informacije o troškovima reprezentacije, sponzorstvima, donacijama i svim drugim raspolaganjima javnim resursima. Podaci o eventualnim gubicima ili dividendama, takođe, bez ikakve sumnje.

Bio bi koristan podatak i koliko ove firme donose novca u budžet Srbije, da li je to traženo od njih?

Svakako da i podatak da li i koliko državne firme donose svom vlasniku predstavljaju informaciju od prvorazrednog javnog značaja. Ne znam da li je, ovom prilikom, vlada tražila to od njih, ali to u krajnjoj liniji nije ni bitno. Ponavljam, krajnje je vreme da konačno učinimo nespornim da te informacije u svakom trenutku moraju biti dostupne javnosti.

I. Anojčić

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.