Nema primirja, prva žrtva Izraela

Izvor: B92, 15.Jul.2014, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema primirja, prva žrtva Izraela

Tel Aviv -- Izrael, koji je prihvatio egipatski predlog o prekidu vatre, posle pauze od šest sati, izveo seriju vazdušnih udara na pojas Gaze. Pala i prva izraelska žrtva.

Napad je obnovljen, jer je vojno krilo Hamasa odbacilo predlog o primirju.

Odmah nakon toga izvedena su najmanje dva udara, nakon što nije uspostavljen prekid vatre koji je predlagao Egipat, rekli su očevici i dopisnici AFP-a.

Izraelski mediji javljaju da je večeras za 21 sat po lokalnom vremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakazan sastanak užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost, što će biti drugo zasedanja tog tela danas.

Na prvom je bio prihvaćen predlog o obustavi neprijateljstava i Izrael ga se jednostrano pridržavao šest sati, što Hamas nije učinio.

Tokom popodneva je ciljano 20 podzemnih rampi za ispaljivanje raketa, tunela, skladišta oružja i operativna baza Islamskog džihada, navela je izraelska armija. Ona tvrde da je ubijen jedan "terorista na severu Gaze" koji se pripremao da ispali raketu na Izrael. Na Izrael je od jutros ispaljeno bezmalo 80 raketa.

U međuvremenu, Izraelska vojska je saopštila da je danas u raketnom napadu iz pojasa Gaze ubijen jedan izraelski civil, što je prva izraelska žrtva u osmodnevnom sukobu s palestinskim ekstremistima. Izraelac je fatalno ranjen blizu prelaza Erez, navela je vojska. Portparol izraelske hitne pomoći rekao je Agenciji Frans pres da je 38-godišnji čovek ranjen dok je isporučivao hranu vojnicima stacioniranim u tom području.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je Hamas da prihvati egipatski predlog o prekidu vatru u Gazi, uz apel svim stranama da iskoriste otvaranje ovog diplomatskog kanala kao podlogu za dalje korake, izjavio je danas zamenik portparola UN Farhan Hak. Hak je novinarima rekao da je Ban u nedelju razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdel-Fatahom el-Sisijem i da "ceni i u potpunosti podržava" inicijativu za prekid vatre, preneo je AP. "Ban je duboko zabrinut zbog toga što sukobi nisu prestali uprkos spremnosti Izraela da prihvati predlog o prekidu vatre i podršci Palestinske uprave", naveo je Hak.

Izrael je prethodno prihvatio da obustavi vatru u 9 sati po lokalnom vremenu, a da posle toga počnu pregovori o dugotrajnijem primirju, na predlog Kaira, koji je i ranije posredovao u prekidima vatre između dve strane.

Hamas je za vreme izraelske pauze ispalio oko 50 raketa preko granice. Političko krilo te islamističke organizacije nije još zvanično odgovorilo na predlog iz Kaira, ali ga je vojno krilo odmah odbacilo, označivši ga kao predaju.

U dosadašnjoj izraelskoj ofanzivi, koja je danas ušla u osmi dan, ubijena su najmanje 192 čoveka u Gazi, rekli su palestinski zvaničnici.

Ofanziva je pokrenuta da se zaustavi raketiranje Izraela iz pojasa Gaze. Najmanje četvoro Izraelaca je teško ranjeno od početka eskalacije nasilja, ali poginulih nije bilo.

Predlog Egipta bio je prvi pokušaj da se okonča nasilje između Izraela i Hamasa, kakvo nije zabeleženo od osmodnevne izraelske ofanzive na tu palestinsku teritoriju u novembru 2012.

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, prihvatio je prekid vatre pre devet sati ujutru po lokalnom vremenu kako je Egipat predložio.

Međutim, premijer Benjamin Netanijahu je ubrzo potom, videvši da druga strana ne prihvata plan o privremenom primirju i da se raketiranje iz Gaze nastavlja, upozorio da će Izrael žestoko odgovoriti, što je i uradio.

U međuvremenu se ispostavilo da Hamas traži koncesije, a pre svega ukidanje oštrih restrikcija koje su Izrael i Egipat uveli na granice s Gazom još pre sedam godina.

Ne očekuje se da Egipat odustane od diplomatskih napora nakon jednog pokušaja, ali je svaka obnova neprijateljstava opasna, jer bi Izrael mogao da pokrene kopnenu ofanzivu, kako je više puta nagoveštavao, komentariše BBC.

Na osnovu egipatske inicijative, prekid vatre je trebalo da počne jutros i da deeskalacija traje 12 sati, kako je navedeno, a da uslede serije sastanaka dve delegacije na visokom nivou u Kairu.

Ranije je portparol Hamasa u Kairu rekao da se predlog još razmatra, ali su neki drugi zvaničnici organizacije pretili pojačanjem napada ako Izrael ne oslobodi zatvorenike i ne sarađuje s Egiptom da se ukinu ekonomske sankcije Gazi.

Nakon obnove izraelskih napada izvedena su najmanje dva udara, jedan na grad Gazu, a drugi na jug na području Kan Junisa.

Vojni portparol Peter Lerner potvrdio je da su "operativne aktivnosti" obnovljene.

Stanovnici Gaze rekli su da primaju tekstualne i audio-poruke preko telefona u kojima se tvrdi da je za obnovu napada kriv Hamas, jer nije prihvatio primirje.

Posmatrači prilika navode da je prihvatanje predloga o prekidu vatre bio pametan taktički potez Izraela.

Pošto nije zaživeo, pristalice tvrde linije u odnosu prema Palestincima, poput izraelskog šefa diplomatije Avigdora Libermana, sada kažu da je jedini način da se sukob okonča to da izraelska vojska ponovo preuzme punu kontrolu nad Gazom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kreću novi udari na Gazu, situacija se zaoštrava

Izvor: Mondo, 15.Jul.2014

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je vojsci da nastavi udare na ciljeve u pojasu Gaze. Odmah nakon toga..

Nastavak na Mondo...

Netanijahu: Hamas izabrao borbu

Izvor: Akter, 15.Jul.2014

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je palestinski pokret Hamas izabrao da nastavi borbu i da će zbog te odluke "platiti cenu"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.