Nema potrebe za zaštitnim maskama, kažu stručnjaci

Izvor: Megafon.co, 19.Jan.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema potrebe za zaštitnim maskama, kažu stručnjaci

Vrednosti zagađenosti vazduha nisu neuobičajene za ovo doba godine, kažu stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje u Nišu.
Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine može se videti da su PM10 čestice – prašina, čađ i dr. uvećane u Nišu u odnosu na ostale gradove, ali, prema rečima stručnjaka, to se dogodi kada dođe do temperaturne inverzije – kada temperatura umesto da pada, raste sa visinom iznad tla.
Kažu da nema nikakve potrebe za nošenjem zaštitnih maski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << ali da osetljive kategorije stanovništva treba da smanje aktivnost. Stručnjaci kažu da kod nas prosek iznosi 50 mikrograma dnevno, dok u Americi ta brojka ide do 150. Kako saznajemo, u niškim apotekama ovih dana češće su se kupovale zaštitne maske nego inače.
Do ovih povećanja dolazi zbog korišćenja drva, uglja i gustog saobraćaja u Nišu, a merne stanice su upravo na takvim mestima, gde je frekventno.
Tačno je da se te čestice udišu, ali se 90 odsto njih izbaci, ističu stručnjaci koje smo kontaktirali.
Tabela sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine

Na tabeli sajta Agencije za zaštitu životne sredine videćete da su u Nišu i Valjevu PM10 čestice uvećane i do tri, četiri i više puta u odnosu na druge gradove, ali se vrednosti menjaju iz sata u sat i to predstavlja samo preliminarne podatke, ističu stručnjaci.
 

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.