Nema para za naučni podmladak

Izvor: RTS, 16.Nov.2012, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema para za naučni podmladak

Fakulteti dobili nedovoljno novca za studente doktorskih studija koji se finansiraju iz budžeta. Ove školske godine ima više samofinansirajućih doktoranada.

Na fakultetima je u toku upis na doktorske studije. Više samofinansirajućih doktoranada, u skladu sa zahtevima akreditacije, školovaće se na stomatologiji, biologiji, FON-u. Međutim, i dalje ostaje otvoreno pitanje finansiranja doktoranada koji se školuju o trošku države. Ukoliko se ovaj problem hitno ne reši, ostaćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bez naučnog podmlatka, upozoravaju profesori.

Fakulteti su nedavno dobili novac za školovanje doktoranada, ali nedovoljno. Fizički fakultet je, na primer, po budžetskom studentu dobio 54 hiljade, a školarina je sto hiljada dinara. Bilogija je dobila 400 hiljada, a školuje 35 doktoranada.

Problemi postoje i na drugim beogradskim fakultetima.

"Dobijen je novac za prošlu godinu, ali samo za prvu godinu, a mi imamo studente i na drugoj i na trećoj godini i dobili smo po nekoj ceni koja je cena samofinansirejućeg studenta na redovnim studijama", ističe dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević.

"Neverovatno težak problem. Problem je, ostaćemo bez naučnog podmlatka. Srbija prosto mora najbolju svoju decu, diplomce, da zadrži ovde jer to je budućnost države", ističe dekan Mašinskog fakulteta Milorad Milovančević.

Zato je Senat Univerziteta u Beogradu uputio dopis Ministarstvu prosvete u kojem traži objašnjenje zbog čega se ne uplaćuju sredstva i za doktorande druge i treće godine.

"Kod upisa na prvu godinu nije bilo nikakvih problema. Kod upisa na sledeće godine, po nekoj navici, kao i za osnovne i master studente, budžetske studente koji su ispunili sve obaveze, fakulteti su upisali kao budžetske studente na drugu godinu", objašnjava rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Na taj način doktorandi će sačuvati mesto u domovima, kredite i druge beneficije koje im pripadaju. Pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar, kaže da će fakulteti za ovu godinu dobiti novac, kad se steknu uslovi - ili iz rezerve ili iz sledećeg budžeta. Jer para, kako kaže, sada nema.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Država nema novca za mlade naučnike

Izvor: StudentskiRadio.com, 16.Nov.2012

Fakulteti dobili nedovoljno novca za studente doktorskih studija koji se finansiraju iz budžeta. Ove školske godine ima više samofinansirajućih doktoranada.

Nastavak na StudentskiRadio.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.