Nema opravdanih razloga za rast cena

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opravdanih razloga za rast cena

Ne postoje opravdani razlozi za povećanje cena osnovnih životnih namirnica u ovoj godini, smatra ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

U ovoj godini se ne očekuje značajniji rast cena osnovnih životnih namirnica, jer za to ne postoje opravdani razlozi. Ukoliko se pojave oni špekulativni, država će odgovoriti interventnim uvozom jevtinijih artikala, izjavio je danas ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

U intervjuu Tanjugu Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je naveo da je početak ove godine obeležio rast cena nafte i naftnih derivata i akciza, ali da inače nije bilo značajniih korekcija cena, jedino je cena mesa povećana za 30 do 50 dinara.

Istovremeno je zabeležen i pad cena mleka i mlečnih prerađevina: "Sve mlekare u Srbiji snizile su cenu za 10 do 15 odsto. Neka pekarska preduzeća počela su da spuštaju cene hleba, a neke privatne pekare smanjile su cenu vekne za tri do četiri dinara", naveo je Milosavljević.

Ministar je rekao da se sa Unijom pekara razgovara o jeftinijoj ceni hleba za socijalno najugorženije stanovnike, a da su već snižene cene brašna za 15 odsto.

"Za povećanje cena svinjskog mesa nema objektivnih razloga jer je cena kukuruza stabilna i kreće se između osam i devet dinara. Svako ko kaže da nema računa da gaji i proizvodi svinjsko meso u velikoj je zabludi. Sada manje košta proizvodnja i mesa i mleka nego što je to bilo prošle godine u ovo vreme, kada je cena kukuruza bila duplo viša nego sada", ukazao je Milosavljević.

"Cena pšenice bila je za 50 do 60 odsto viša nego što je sada i kada te parametre stavite na papir, sve ukazuje na to da ukoliko bude makroekonomske stabilnosti, razloga za rast cena hrane nema", konstatovao je ministar.

"Sada u Srbiji ima najmanje pola miliona tona pšenice tržišnog viška koji slobodno može da se izveze, između jedan i po i dva miliona tona kukuruza, odličan rod iz prošle godine soje, suncokreta, a jedina kultura koja je malo podbacila je šećerna repa", rekao je Milosavljević.

Napominjući da su isto tako i voćarske i povrtarske kulture u sasvim dovoljnim količinama rodile, on je konstatovao "da zaista nema opravdanih razloga za rast cena".

"Ukoliko se pojavi špekulantsko ponašanje, uz opravdanje klaničara i proizvođača da nema svinja u tovu, država će interventmim uvozom nabaviti potrebne količine po jevtinijim cenama. Pri tome niko nema pravo da se ljuti", rekao je ministar trgovine.

Prema statističkom uredu Evropske unije, Eurostatu, za pet osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, hleb i žitarice, mleko i mlečni proizvodi, ulje, šećer i meso, prosečne cene u Srbiji za 27,1 odsto niže u odnosu na prosek EU, ukazao je Milosavljević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.