Izvor: Blic, 11.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti od radijacije

Radijacija u Beogradu je minimalna i ni na koji način ne ugrožava život ljudi, rezultat je Projekta ispitivanja radiološkog zračenja koji je sproveo Veterinarski fakultet na čelu sa Gordanom Vitorović. Istraživanje se vršilo na devet lokacija, a projekat je trajao dve godine.

U okviru projekta ispitano je 406 uzoraka zemljišta, biljaka, životinja i vazduha, na lokacijama širom gradskih i prigradskih opština.

- Čak četiri lokacije na kojima smo ispitivali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radiološko zračenje bile su na teritoriji opštine Palilula. To je zbog toga što je ova opština, osim toga što je najveća, najbliža Pančevu. Istraživanje je pokazalo da je najmanja zagađenost na teritoriji Mladenovaca - rekla je Vitorović studentima.

Osim ispitivanja životne sredine, u okviru projekta na teritoriji Beograda vršila se i procena potencijala za proizvodnju zdrave hrane. Kao najzagađenija lokacija podrazumevala se opština Grocka zbog Instituta za nuklearne nauke "Vinča”, međutim, ni tu radiološko zračenje nije uvećano.

- Nakon ovih ispitivanja sa sigurnošću možemo reći da živimo u zdravoj sredini, kao i da jedemo namirnice koje su radiološki potpuno ispravne. Svaka namirnica proizvedena sa teritorije Beograda znatno je manje radiološke vrednosti od nekog iz uvoza, što je pokazatelj da je Beograd zdrava sredina – dodala je Gordana Vitorović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.