Izvor: B92, 31.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema odvojene tužbe BiH za CG"

Sarajevo -- Sakib Softić, šef pravnog tima BiH po tužbi protiv SCG za genocid, izjavio je da BiH neće u odvojenom procesu tužiti Crnu Goru.

"Srbija i Crna Gora su u to vreme bile jedna država. Za to što su se one kasnije odvojile, ne mogu odgovarati u pravnim sporovima druge države", izjavio je danas Softić agenciji Beta.

On je istakao da je slučaj tužbe protiv Srbije i Crne Gore "jedan slučaj" i da "nema potrebe da se dodatno komplikuju stvari".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Softić je ukazao da će Bosna i Hercegovina insistirati da Srbija, ali i Crna Gora, budu proglašene krivima za genocid u BiH.

Prema njegovim rečima, u ranijoj ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore navedeno je da, u slučaju raspada te državne zajednice, međunarodno pravni subjektivitet, prava i obaveze, uključujući i članstvo u međunarodnim ugovorima, pripadaju Srbiji.

"Međutim, BiH ostaje pri tužbi protiv Srbije i Crne Gore, jer u trenutku kada su se desili događaji zbog kojih je pokrenuta tužba, to je bila jedna država, isto kao i u trenutku podnošenja tužbe, vođenja i okončanja rasprave", izjavio je Softić.

On je rekao da "svakog dana očekuje poziv Suda u Hagu i konačno rešenje spora".

Upitan šta BiH traži u odštetnom zahtevu, Softić je rekao da "BiH traži da se saniraju rezultati genocida, što podrazumeva i materijalnu naknadu".

Završne reči u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore iznesene su 9. maja prošle godine.

BiH je 1993. tužila tadašnju SRJ, u čijem sastavu su bile Srbija i Crna Gora, Međunaronom sudu pravde u Hagu za genocid u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.