Nema novih slučajeva afričke kuge kod svinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novih slučajeva afričke kuge kod svinja

U Srbiji trenutno nema novih slučajeva oboljevanja od afričke kuge kod svinja, situacija je pod kontrolom, a danas je počelo sprovođenje plana nadzora kako bi se prevenirala ili bolest otkrila na vreme, izjavio je danas načelnik Odeljenja za zdravlje životinja u Upravi za veterinu Boban Đurić.

"Počeli smo sa sprovođenjem plana nadzora u skladu sa preporukama ekspertske grupe i on će trajati dva meseca, najkasnije do decembra, kako bi se sa aktivnim nadzorom i uzorkovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umrlih životinja videlo da li je možda razlog virus, da li možda ima neko skriveno uginuće ili da li je neka životinja u inkubaciji.

Ne znamo gde se možda proširila bolest, ali nakon sprovodenja plana ćemo nastojati da se ništa radikalno ne desi", rekao je Đurić na sednici skupštinskog odbora za poljoprivredu.

On je kazao da je afrička kuga registrovana u naseljIma Velika Krsna, Rabrovac i Kusadak, a potom, prošle nedelje i u Srpskom Itebeju kod Žitišta, na granici sa Rumunijom.

"U gazdinstvu pored Rumunije je bilo i logično da se možda pojavi virus, dobro je što se adekvatno oderagovalo, što je zaraza bila na početku i što su uzorci uzeti odmah. Pokazalo se da se bolest nije proširila. Tamo je situacija sada mirna i nema novih žarista" rekao je on.

Takođe, u tri sela u okolini Mladenovca i Smederevske Palanke su uzeti uzorci od kojih su neki bili pozitivni i da se nije adekvatno odreagovalo zaraza bi se širila.

Đurić ukazuje da afrička kuga kod svinja, odnosno njeno suzbijanje, zahteva pomoć svih nadležnih institucija, pored Uprave za veterinu.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest za koju vakcina ne postoji.

Nadležne institucije apeluju na stočare da sva uginuća i sumnje na pojavu bolesti prijave veterinarskoj inspekciji, kao i na brojeve telefona za prijavu sumnji 011-311-7536 (tokom dana); 064-868-0016 (tokom radnog vremena) i 0800234236.

Nadležne službe Uprave za veterinu preduzele su u skladu sa procedurom sve neophodne mere kako bi se u najvećoj mogućoj meri zaštitila područja, ističu nadležni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.