Nema novca za edukaciju ljekara

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 04.Feb.2011, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novca za edukaciju ljekara

U Republici Srpskoj (RS) nema dovoljno edukovanog i stručnog kadra zbog čega su pacijenti prinuđeni da se liječe u inostranstvu, što iziskuje ogromne troškove koji se na godišnjem nivou kreću između 25 i 27 miliona KM, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS. Zamjenik izvršnog direktora u Sektoru za razvoj zdravstvenog osiguranja u Fondu Biljana Obradović ističe da bi ta cifra sigurno bila manja da Srpska ima potreban kadar, pišu "Nezavisne novine".

Predsjednik Međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << asocijacije doktora medicine za jugoističnu Evropu Miodrag Femić rekao je da je logično da doktori nisu dovoljno edukovani kad sve simpozijume, kongrese i radionice koji se održavaju moraju sami da plate, i to prosječno od 700 do 1.200 KM. Osim toga, nemaju čak ni plaćeno odsustvo s posla, već moraju da uzimaju slobodan dan.

- Nama trenutno edukacija nije glavni problem, već to što uskoro nećemo imati uopšte doktora, a kamoli specijalista i hirurga. Oko pet odsto svih specijalista koje imamo uskoro će otići u Sloveniju, koja je nedavno objavila poziv sa vrlo primamljivim uslovima, u kojem traži ljekare iz regiona, upozorava Femić.

On je naveo da u RS trenutno ima oko 1 700 doktora, a da će ih - s obzirom na to da platu dobijaju sa zakašnjenjem od mjesec dana i da je upitno kada će je dobiti - sigurno biti sve manje i manje. "To najbolje pokazuje podatak da svaki od doktora u RS dnevno liječi po 60 pacijenata, a zakonom je dozvoljeno 20", dodao je Femić.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS Milenko Granulić rekao je da je evidentno da RS treba stručnjaka i da je osnovni problem to što svako ko želi da se edukuje mora sam to da plati.

- Edukacija zdravstvenih radnika trebalo bi da ide u korak s tehnologijom, što kod nas nije slučaj, pa znam da smo `uvezli` oko deset radiologa, jer naši ne znaju raditi na novim uređajima, naglasio je Granulić.

Pomoćnik ministra zdravlja za bolnički sektor Milan Skrobić kaže da su stručnjaci za radioterapiju "uvezeni" iz inostranstva zato što RS doskoro nije ni pružala ovu uslugu."Mi kada ugovaramo nabavku nove i savremene opreme, ugovaramo i obuku i edukaciju za doktore i tehničare koji će raditi na toj opremi", naveo je Skrobić.
 
Izvor:Srna

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Povezane vesti

Nema dovoljno novca za edukaciju ljekara

Izvor: RSplaneta.com, 04.Feb.2011

U Republici Srpskoj nema dovoljno edukovanog i stručnog kadra zbog čega su pacijenti prinuđeni da se liječe u inostranstvu, što iziskuje ogromne troškove koji se na godišnjem nivou kreću između 25 i 27 miliona KM, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.