Nema načina da se reši bezbednost Izraela bez osnivanja palestinske države

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 00:01

"Nema načina da se reši bezbednost Izraela bez osnivanja palestinske države"

Ne postoji način da se reše izraelski dugoročni bezbednosni izazovi bez osnivanja palestinske države, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Govoreći na brifingu za novinare, Miler je rekao da Izrael trenutno ima priliku jer su zemlje u regionu spremne da pruže bezbednosne garancije Izraelu, preneo je Rojters.

"Ali ne postoji način da se reše njihovi dugoročni izazovi, da se pruži trajna sigurnost i ne postoji način da se reše kratkoročni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izazovi obnove Gaze i uspostavljanje upravljanja u Gazi i obezbeđivanje bezbednosti za Gazu bez uspostavljanja palestinske države", istakao je on.

Njegova izjava je usledila nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao na konferenciji za novinare da je kazao Vašingtonu da se protivi bilo kakvoj palestinskoj državnosti koja ne garantuje bezbednost Izraela.

"Pojašnjavam u bilo kom aranžmanu u dogledno vreme u budućnosti, sa sporazumom ili bez sporazuma, Izrael mora da ima bezbednosnu kontrolu na celoj teritoriji zapadno od reke Jordan. To je neophodan uslov. To se sukobljava sa principom suvereniteta, ali šta možete da uradite", rekao je Netanijahu u Tel Avivu.

On je dodao da nedostatak palestinske državnosti nije stao na put sporazumima o normalizaciji odnosa sa arapskim državama pre nekoliko godina i da namerava da ih potpiše sa još izvesnim brojem država.

Izrael i SAD koje mu pružaju najveću podršku, ne slažu se oko pitanja palestinske državnosti jer Netanijahuova vlada odbija uspostavljanje palestinske države iako Vašington tvrdi da je rešenje o uspostavljanju "dve države" jedini izvodljiv način da se donese trajni mir u regionu.

Uprkos neslaganjima, američka podrška dugogodišnjem savezniku Izraelu "ostaje gvozdena", rekao je Miler.

"Ovo nije pitanje pritiska Sjedinjenih Američkih Država da (Izrael) bilo šta učini. Ovde se radi o tome da im Sjedinjene Američke Države predstavljaju priliku koju imaju", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.