Nema knjižica bez izbora lekara

Izvor: B92, 09.Maj.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema knjižica bez izbora lekara

Beograd -- Do 3. juna svi u Srbiji će morati da izaberu svog lekara, jer ako to ne učine, zdravstvene knjižice im ne mogu biti overene.

Iz Ministarstva zdravlja apeluju na sve koji nisu izabrali lekara da to što pre urade.

Osamdeset odsto građana u Srbiji već je izabralo svog lekara. Oni koji to ne urade do 3. juna ostaće bez overene zdravstvene knjižice.

Za overu zdravstvene knjižice potrebno je imati dokaz o izboru jednog izabranog lekara. Preporučljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da žene, pored lekara opšte medicine, izaberu i ginekologa.

U Domu zdravlja Savski venac izbor lekara obavlja se tokom cele godine. Kažu da zbog zadatog roka nisu primetili učestalije biranje lekara, mada taj dom zdravlja ima više pacijenata nego opština u kojoj je stanovnika.

"U našem Domu zdravlja do sada ima registrovano 41 000- 42.000 pacijenata, što je u stvari više nego što opština Savski venac ima stanovnika. To je zahvaljujući tome što pacijenti sa drugih opština dolaze kod nas - zadovoljni su uslugom, a pregledi se zakazuju", kaže Mirjana Radonjić Kukić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Savski venac.

Zasad nije određeno koliko jedan lekar maksimalno može da ima pacijenata, pa se dešava da lekar ima i više od 2000 pacijenata.

Izbor lekara je jednostavan. Uglavnom je to onaj kod kojeg ste se već lečili. Ako ga već imate, a želiti da promenite, i to možete.

"Oni koji nisu zadovoljni, mogu kad god hoće da ga promene, samo treba da popune novi obrazac i navedu razlog", ističe doktorka Radonjić Kukić.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je procenat onih koji su izabrali svog doktora zadovoljavajući, ali apeluju na sve one koji to nisu uradili.

"Mi se nadamo da od dana kada bude novo overavanje knjižica sa dokazom o izabranom lekaru, a to je 3. jun, da nećemo imati problema u zdravstvenom sistemu i mislimo da će to biti sporadični i pojedinačni primeri", kaže Zorica Pavlović, pomoćnica ministra zdravlja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nema overe knjižice bez izabranog lekara

Izvor: Akter, 09.Maj.2012

Do 3. juna svi u Srbiji će morati da izaberu svog lekara, jer ako to ne učine, zdravstvene knjižice im ne mogu biti overene

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.