Nema grejanja, važno je drveće

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema grejanja, važno je drveće"

Čačak -- Pojedini građani u Čačku protestuju zbog seče stabala koja se nalaze na trasi novog magistralnog vrelovoda u Čačku.

Sada se postavlja pitanje da li će grejanje u Čačku predstojeće zime biti ugroženo zbog nekoliko stabala koja su posađena tamo gde nije trebalo, na javnoj površini iznad postojeće infrastrukture vrelovoda.

Direktor JKP za grejanje "Čačak", Petar Domanović, kaže da bi radovi trebalo uskoro da počnu, ali da to ne zavisi od tog javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća, jer još nije stigao sav potreban materijal.

"U pitanju je međunarodni tender, koji je dobio konzorcijum danskog Logstora, austrijskog Štrabaga i Termouniverzala iz Beograda, a od 17 šlepera materijala stiglo je 12. Početak ne zavisi od nas, jer se projekat odnosi na nekoliko gradova u Srbiji, gde takođe radovi još nisu počeli, jer se materijal nabavlja u celini za sve", izjavio je on Tanjugu.

Prema rečima Domanovića, pojavio se problem drveća na trasi vrelovoda, za koji smatra da nije veliki, ali je oko toga došlo do polemike u javnosti.

"Ta stabla nisu smela tu da se nalaze, ni na kakvoj gradskoj infrastrukturi ne sme se saditi drvored, niti bilo kakvo drugo rastinje, jer korenje oštećuje infrastrukturu", naveo je on.

Domanović je dodao da je projekat radilo JKP "Čačak", da su ga odobrili strani eksperti, i da je prošao kod fondova EU. Zbog toga smatra da je isti profesionalno urađen i da su sve polemike o potrebnoj širini rova iskopa suvišne, jer za ovaj prečnik vrelovoda mora biti dva do 2,2 metra.

Trasa vrelovoda podrazumeva i sve potrebne priključke i prelaze ulica levo i desno od vrelovoda, i do detalja je definisana projektom.

U skladu sa projektom nabavljen je materijal, izdata je građevinska dozvola, koja podrazumeva raščišćavanje trase, uklanjanje rastinja i svega ostalog što omogućava izgradnju, odnosno uklanjanje starih cevi i postavljanje novih, istakao je Domanović.

"Važno je da Štrabag, kao nosilac konzorcijuma, otvori onoliko trase koliko može u tom trenutku da završi. Problema neće biti, čak ni pored zgrada i vrtića u Nemanjinoj, deonica je čista u prvih 200 metara, a ukoliko je drveće neplanski zasađeno mora se ukloniti", izjavio je on.

Prema njegovim rečima, nemoguće je izmeniti trasu, jer je materijal nabavljen na osnovu projekta, i ne može se menjati, jer su proračunati svi složeni parametri, pa bi bilo kakvo pomeranje vrelovoda takve snage podrazumevalo nove proračune i stvorilo bi probleme u radu.

Takođe, napominje Domanović, od izvodača radova nije dobijena dozvola za izmenu trase, pa zbog svega navedenog do toga neće ni doći. Problem je i druga infrastruktura, gasne i električne instalacije, jer se nalaze neposredno pored vrelovoda.

"Drveće će se uklanjati samo tamo gde je neophodno, na više mesta građani su samoinicijativno sadili rastinje, a promene su moguće samo kod treće sekcije u Nemanjinoj ulici, gde se nalaze bašte ugostiteljskih objekata. Smatramo da se ove godine neće stići do tog dela, već će se tamo raditi od aprila naredne godine, kad se završi grejna sezona, a bašte objekata nisu aktivne", pojasnio je on.

Kako je rekao, i bašte kao privremeni objekti su postavljene tačno iznad postojećeg vrelovoda, što kao i sadnja drveća, nije smelo da se dogodi, ali će JKP "Čačak" od Logstora tražiti da se napravi izmena pre kafića, i da se ide duž ulice, kako se ne bi išlo kroz bašte, i kako bi se u svim varijantama gradnje sačuvala najveća stabla u tom delu, koja predstavljaju ambijentalnu celinu.

Međutim, ako izmena trase ne bude moguća, ići će se trasom postojećeg vrelovoda, znači tačno kroz sredinu bašti, utrošak materijala će biti isti, a posle će se sve vratiti u prvobitno stanje, napominje Domanović.

On ističe da se ne sme politizovati priča u vezi drveća, kao što se dogodilo u slučaju prolaska ulice kroz gradski park, jer je drveće zasađeno tamo gde nije smelo da se nalazi.

"Uklonićemo sve, jer ne smemo dozvoliti da ovako veliki projekat, vredan 1,7 miliona evra, bude doveden u pitanje zbog nekoliko stabala. Napravićemo dogovor sa vlasnicima ugostiteljskih objekata da najveća stabla ostanu gde jesu, i da dalje čine ambijentalnu celinu kakva je i sada", zaključio je Domanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.