Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema govora o mirovnom sporazumu sa Prištinom

Beograd - Naslov u Danasu u kom se prenose navodi iz intervjua u listu Koha Ditore ne odgovara sadržini vođenog razgovora ni stavovima Marka Đurića, Kancelarije za KiM i Vlade Republike Srbije.

Beograd želi mir na KiM i normalizaciju između Srba i Albanaca kroz nove sporazume poput prvog Briselskog sporazuma, ali nema i ne može biti govora o formalnom mirovnom sporazumu, jer on podrazumeva dve države i dve međunarodno priznate zaraćene strane. Budućnost Srba i Albanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Pokrajini leži u normalizaciji međusobnih odnosa, a ne u nadmudrivanju o statusnim pitanjima u naslovima novinskih članaka, navodi se u pisanom reagovanju Kancelarije za KiM nakon prenetog dela intervjua Marka Đurića za prištinski list Koha Ditore.

Isto reagovanje poslata je juče i redakciji prištinskog dnevnog lista, a Marko Đurić juče ujutru je tim povodom dao i izjavu za Radio-televiziju Srbije.

List Danas je, naime, juče objavio istog dana kada i Koha Ditore tekst pod naslovom „Potpisaćemo možda mirovni sporazum“. Naš list se pozvao na odgovor Marka Đurića na pitanje novinara prištinskog dnevnika da li će Srbija prihvatiti mirovni sporazum ukoliko ga nekada predstavnici Kosova ponude, na šta je on odgovorio da „sve zavisi od toga šta bude bilo ponuđeno“ i da je „Srbija spremna na saradnju“. Đurić, dakle, u pomenutom intervjuu nije odrično odgovorio na tu temu, kao što je nedavno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Srbija nikada neće potpisati mirovni sporazum sa Prištinom, jer bi to značilo međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Čitava priča, inače, potekla je nakon nedavnih izjava premijera Kosova Hašima Tačija i kosovskog šefa diplomatije Envera Hodžaja, koji su rekli da bi krajnji ishod dijaloga između Beograda i Prištine trebalo da bude upravo potpisivanje mirovnog sporazuma.

Transkript izjave

Novinar prištinskog dnevnika Koha Ditore Fisnik Minci radio je intervjuu sa direktorom Kancelarije za KiM Marko Đurićem uživo u Beogradu, a razgovoru je prisustvovao i novinar Danasa. Kako bi čitaoci sami procenili šta je Đurić hteo da kaže, prenosimo integralni deo intervjua za Koha Ditore, koji je u celosti autorizovala Kancelarija za KiM.

Koha: Ako Kosovo u budućnosti ponudi Beogradu istorijski mirovni sporazum, da li će

Beograd to da prihvati ili odbije?


Đurić: Zavisi od toga šta bi bilo ponuđeno.

Koha: Znači još nemate odgovor za sporazum koji bi jednom za svagda rešio albansko-srpski konflikt?

Đurić: Zavisi od ponude. Beograd je spreman da razgovara o svemu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.