Nema dogovora sa protivnicima ćirilice

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2013, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema dogovora sa protivnicima ćirilice"

Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Briselu da sa protivnicima ćirilice u Vukovaru nije postigao nikakav sporazum u vezi sa dvojezičnim tablama, već da je imao samo "ljudski razgovor" u kome je pokušao da im obasni zašto je važno poštovati Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Bilo razgovora, ali nema dogovora: Zoran Milanović, premijer Hrvatske, sa predstavnicima takozvanog Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara  

"Poštujem te ljude, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali ne mogu odgovarati za postupke za koje ne znam jesu li njihovi. Probao sam na ljudski način da pokažem zašto je važno poštovati zakon. Da smo išli linijom manjeg otpora, možda bismo bili popularniji, ali tako ne funkcionišemo u politici", rekao je Milanović.

 

Pročitajte još:

* ''Teško je biti Srbin u Vukovaru''

* Pogrom ćirilice širom Hrvatske

On je dodao da je ovo trka na duge staze gdje je bitan karakter, prenose hrvatski mediji. Nepoznati počinilac skinuo je sinoć dvojezičnu tablu sa ćiriličnim natpisom sa zgrade Prekršajnog suda u Vukovaru.

 

Dvojezične table prvi put su, u skladu sa Ustavnim zakonom o poštovanju prava manjina u Vukovaru, postavljene prije više od mjesec dana na više zgrada lokalne samouprave. Te table su više puta uklanjanje ili uništavane.

 

Ploče sa dvojezičnim ćiriličnim natpisima prije nekoliko dana u Vukovaru su postavljene na zgrade u kojima se nalaze županijske i opštinske pravosudne institucije.

Za ponedjeljak zakazan je novi razgovor protivnika ćirilice s Milanovićem. Vukovarski veterani okupljeni oko takozvanog štaba za odbranu Vukovara najavili su da će premijeru Hrvatske postaviti ultimatum - ili uklanjanje ćiriličnih tabli ili prekid pregovora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.