Nema dogovora putara i AIK banke

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora putara i AIK banke

Dogovor o odlaganju naplate potraživanja predstavnika putara "Nibens grupe" sa AIK bankom nije postignut, rečeno je u Samostalnom sindikatu putara Srbije. Bankama dat novi rok do četvrtka da se usaglase o načinu rešavanja problema.

Sudbina putarskih preduzeća "Nibens grupe" i 5.000 zaposlenih u njima ostaje neizvesna i posle današnjeg sastanka bankara i putara u Agenciji za privatizaciju. Dogovoren je samo novi rok - četvrtak, do kada bi banke poverioci trebalo da saopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šta planiraju sa putarima "Nebensa".

Većina od 5.000 putara platu nije primila od marta, preduzeća duguju više nego što vrede, oduzimaju im se poslovi, a sezona prolazi. Vremena za čekanje nema, a još manje volje da se problem reši, kaže Milutin Gašević iz Preduzeća za puteve Niš kojeg su banke predložile za direktora "Nibensa".

Gašević objašnjava da usmeno svi obećavaju, a niko ništa ne radi - niti AIK banka odustaje od naplate potraživanja niti "Putevi Srbije" hoće firmama da isplate novac za održavanje saobraćajnica, dok im banka u pisanoj formi ne potvrdi da će taj novac otići putarima.

Sonja Vukanović iz Samostalnog sindikata putara kaže da AIK banka saglasnost sada uslovljava protokolom u kojem od direktora "Puteva Srbije" traži da se on obaveže da će ta sredstva biti isplaćena, a on to odbija, jer nije siguran da će ova preduzeća moći da odrade redovno održavanje i da će moći sredstva da se obezbede.

Posle sastanka u Agenciji za privatizaciju ostalo je nejasno i da li je odlučeno šta će dalje biti sa fimama "Nibensa".

Direktorka marketinga AIK banke Ana Inđić kaže da je dogovor postignut, da su usvojeni principi plana resrukturiranja "Nibens grupe", kao i reprogram dugova i obavze prema poveriocima.

Međutim, Vukanovićeva kaže da banke do danas nisu usaglasile stavove i da su radnici dali novi rok do četvrtka.

Današnjem sastanku u Agenciji za privatizaciju su, prema rečima Vukanovićeve, prisustvovali direktor te agencije Vladislav Cvetković, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predstavnici banaka.

Putari traže od AIK banke da se privremeno, na mesec dana, odloži naplata dugova iz sredstava koje "Nibens grupa" dobija za održavanje puteva, a na osnovu ugovora koji ima sa "Putevima Srbije". Banke, kao najveći poverioci putara "Nibens grupe", potražuju između 110 i 130 miliona evra.

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković uhapšen je u maju zbog zloupotrebe službenog položaja, a 12 preduzeća je ostalo blokiranih računa i sa oko 170 miliona evra duga bankama, dobavljačima i državi. Prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred je založio novac koji "Nibens grupa" mesečno dobija za održavanje puteva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.