Nema atmosfere za donošenje novog Ustava

Izvor: B92, 22.Dec.2016, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema atmosfere za donošenje novog Ustava"

Novi Sad -- Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je da u društvu u Srbiji ne postoji neophodna široka društvena saglasnost o sadržini ustavnih normi.

Kako kaže, nema atmosfere za donošenje novog ustava koji bi odrazio široki društveni konsenzus.

"Demokratija nije teror većine, nego vršenje vlasti od strane većine", rekla jer ona na tribini "Vojvodina u novom Ustavu Srbije - produžetak agonije ili rešenje", koju je organizovala nevladina organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojvođanski klub.

Vesna Rakić Vodinelić je navela da prilikom usvajanja Ustava 2006. godine, ne samo da građani nisu znali šta u predlogu Ustava piše, već to nisu znali ni poslanici koji su "naslepo" glasali za taj ustav koji je potom iznet na "nelegalni i nelegitimni referendum".

Ona je ukazala da je Kosovo u sadašnji Ustav Srbije uneto sa svesnom namerom "ugrađivanja jednog mita" u Ustav.

Advokat Slobodan Beljanski ocenio je da je Vojvodina u Ustavu Srbije "opstala kao izgovor za brigu o Kosovu".

"Rezultat je da te druge pokrajine nema, a da Vojvodina tavori u ustupljenim nadležnostima, dok joj je jedina izvorna nadležnost da uređuje svoje simbole. Što onda možda znači da je i Vojvodina samo simbol i ništa više od toga", ocenio je Beljanski.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić kazala je da pitanje položaja Vojvodine nije etničko pitanje.

"Pitanje autonomije Vojvodine nije ni srpsko ni mađarsko, ni bilo čije, jer je Vojvodina suštinski nadnacionalna, ona je Evropska unija u malom. Vojvodina nije nastala na teritoriji države Srbije, već je svojom voljom ušla u sastav Srbije", podsetila je Branislava Kostić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.