Nelson Mandela prebačen u bolnicu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nelson Mandela prebačen u bolnicu

Borac protiv aparhejda u Južnoj Africi Nelson Mandela (94) u subotu je prebačen u bolnicu zbog pregleda, saopštilo je predsedništvo zemlje.

Nelson Mandela

"Bivši predsednik Mandela je danas prebačen u bolnicu u Pretoriji zbog pregleda. On se oseća dobro i nema potrebe za brigom", izjavio šef predsednik kabineta Džekob Zuma.

Nelson Mandela je prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (1994-1999). Karijeru >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mu je obeležila borba protiv aparthejda.

U mladosti je studirao pravo. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi. On je 1961. godine bio jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organiziralo sabotaže.

Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru (1964-1990).

Posle oslobadanja iz zatvora, ponovno se bavio politikom. Bio je poštovan zbog svog pomirljivog stava prema belcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vekovima živjeli rasno i plemenski podeljeni.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mandela prebačen u bolnicu

Izvor: Akter, 08.Dec.2012

Borac protiv aparhejda u Južnoj Africi Nelson Mandela (94) u subotu je prebačen u bolnicu zbog pregleda, saopštilo je predsedništvo zemlje.

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.