Nela Kuburović sa Organizacionim odborom Parde ponosa

Izvor: B92, 31.Avg.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nela Kuburović sa Organizacionim odborom Parde ponosa

Beograd -- Ministarka pravde Nela Kuburović i delegacija Organizacionog odbora Parade ponosa razgovarali su danas.

Oni su ocenili da je potrebno da nadležne institucije kroz svoje postupanje pošalju jasnu poruku celom društvu da nema tolerancije prema mržnji i nasilju prema LGBT osobama, što će dodatno osnažiti pripadnike LGBT zajednice da imaju poverenje u pravosuđe i državu.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su predstavnici Organizacionog odbora upoznali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarku sa programom ovogodišnjeg "Prajda" i istakli da će jedna od glavnih aktivnosti biti konferencija posvećena zločinu i govoru iz mržnje, koja će biti organizovana 15. septembra u Beogradu.

Predstavnici Organizacionog odbora su ukazali da iako postoji dobar pravni okvir i da domaći zakoni prepoznaju zločin iz mržnje, još uvek postoje česti napadi na pripadnike LGBT zajednice bez sudskog epiloga, što ukazuje da nedostaje dosledna primena zakona u praksi.

Nela Kuburović je na sastanku rekla da postoji mali broj prijava napada i slučajeva zločina iz mržnje i da je iz tog razloga potrebno osnaživanje kako LGBT osoba da prijavljuju takve slučajeve i istraju u njima, tako i pravosudnih institucija da prepoznaju te slučajeve i brzo i efikasno postupaju.

Prema njenim rečima, jedan od načina da se to postigne jeste kontinuirana obuka i edukacija.

Delegaciju Organizacionog odbora Parade ponosa predvodio je Goran Miletić, kao član Odbora i programski direktor u organizaciji "Civil Rights Defenders", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.