Nekim čudom ili Božijom promišlju: Stan je UNIŠTEN, a ikone PREŽIVELE požar

Izvor: Blic, 15.Mar.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekim čudom ili Božijom promišlju: Stan je UNIŠTEN, a ikone "PREŽIVELE" požar

U Srebrenici je uništena sva imovina u četiri stana u stambenoj zgradi koju je zahvatio požar, a jedino su čitave ostale ikone na zidu izgorelog stana Dušana i Dostane Savić.

Nekim čudom ili Božijom promišlju i zaštitom svetitelja, šest ikona i deo slavskog pribora nisu oštećeni, ali se na njih nalepio sloj čađi koja se mora pažljivo očistiti da ne bi došlo do naknadnog oštećenja ovih relikvija.

U požaru, koji je izbio 12. marta, pričinjena je velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << materijalna šteta. Krov zgrade i četiri stana potpuno su uništeni, a još nekoliko ih je oštetila vatra ili voda prilikom gašenja požara.

Sva imovina - dokumenta, nameštaj, odeća, obuća, bela tehnika, računari, fotografije, nakit, ce-deovi, knjige, slike, suveniri, posuđe, dečije igračke i druge vrednosti u stanovima su izgoreli.

Među četiri uništena je i stan Dušana i Dostane Savić, koji su 1995. godine izbegli iz Vozuće u Srebrenicu, gde su kupili stan pre nekoliko godina.

U ovom požaru stan je uništen, ali su "preživele" ikone, od kojih su neke Savići doneli prilikom evakuacije iz rodnog kraja.

Savići kažu da im je imovina uništena, ali da su zahvalni Bogu što im je porodica ostala živa.

Oni se nadaju da će uz pomoć Boga i plemenitih ljudi, po treći put, steći imovinu i krov nad glavom.

- Kućili smo se kao mladi u Vozući, zatim kada smo izbegli u Srebrenicu i kupili ovaj stan i, evo, moramo ponovo - kažu Dostana i Dušan.

Savići veruju da je Božija volja svemoćna i da je sačuvala ikone u stanu da bi se pred njima molili Bogu i, uz njegov blagoslov, ponovo stekli i stvorili normalne uslove za život.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.