Neki sofisticirani državni agent odgovoran za napad

Izvor: B92, 18.Feb.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neki sofisticirani državni agent odgovoran za napad"

Sidnej -- Australijske vlasti saopštile da je neki "sofisticirani državni agent" odgovoran za hakerski napad informativnog sistema parlamenta i političkih stranaka.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je poslanicima u parlamentu da službe bezbednosti vode istragu o tom hakerskom napadu i dodao da je nekoliko stranaka takođe pogođeno, među kojima Laburistička stranka i liberali.

"Naši stručnjaci smatraju da je neki državni sofisticiran agent odgovoran za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj napad", rekao je Morison ne navodeći nijednu stranu zemlju ili neko ime konkretno.

Premijer je dodao da stručnjaci rade na dodatnoj bezbednosti sistema.

Australijske vlasti su 8. februara navele je da bio hakerski napad na informativni sistem parlamenta. Tada su premijer i mnogi članovi vlade morali da promene šifre kako bi ušli u sistem.

Lokalni mediji preneli su da je moguća umešanost Kine ali ta vest nije zvanično potvrđena.

Stručnjaci za informatiku smatraju da je potrebno dosta vremena da se utvrde odgovorni.

Hakerski napad se dogodio pred parlamentarne izbore u maju u Australiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Državni agent 'odgovoran za hakerski napad' u Australiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2019

Australijske vlasti saopštile su da je neki "sofisticirani državni agent" odgovoran za hakerski napad informativnog sistema parlamenta i nekoliko političkih stranaka, nekoliko meseci pred izbore u toj zemlji. Premijer Australja Skot Morison izjavio je poslanicima u parlamentu da službe bezbednosti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.