Neki novi klinci

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki novi klinci

Souldža Boj i Ešli Tisdejl najnovije su zvezde muzičke industrije s one strane Atlantika

Prateći ritam konstantnih promena, po kome funkcioniše, američka muzička industrija je prošle godine u orbitu popularnosti lansirala dve nove zvezde u usponu koje su krenule putem Britni Spirs, Rijane, Avril Lavinj i mnogih drugih izvođača koji se od najranije mladosti bave šou-biznisom. Svi oni koje interesuju noviteti na svetskoj pop sceni već su upoznati sa muzikom Souldže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Boja i Ešli Tisdejl.

Mlađani Souldža Boj rođen je 1990. godine u Čikagu kao De Andre Ramoun Vej. Početkom prošle godine bio je potpuni anonimus, a kraj godine je dočekao sedmonedeljnim boravkom na mestu broj jedan na američkoj listi singlova i nominacijom za „Gremi” u kategoriji „najbolja rep pesma”, koja je na kraju ipak pripala Kanijeu Vestu.

Pesma koja je zaslužna za proboj Souldže Boja je „Crank that”, za koju je osmislio i originalnu plesnu koreografiju čiji se koraci mogu naučiti gledanjem spota za ovu numeru. Pesma je, osim prvog mesta na američkoj listi, visoko kotirana i na drugim nacionalnim listama širom sveta, a neki hiphop producenti, poput Džermejna Duprija, uradili su remikse ove numere.

Tiraž od 800.000 prodatih kopija njegovog debi albuma „Souljaboytellem.com” samo u SAD svakako je respektabilan za jednog tinejdžera, čija je osnovna ideja da predstavlja hiphop muziku očišćenu od negativnih, nasilnih stereotipa koji je prate.

No, mnoge hiphop ličnosti, kao što su Snup dog i 50 Cent karakterišu rad ovog tinejdžera kao sveukupno negativan za žanr, navodeći da je reč o trendu koji umesto angažovanosti, kao glavne osobine hiphopa, prilagođava pisanje kompozicija tržištu melodija za mobilne telefone. Mnogi kažu i da je Souldža Boj poslednja u nizu žrtava „sindroma jednog hita”.

Druga zvezda koja prošle i ove godine beleži uspon u svetu muzičke industrije je 22 godine stara glumica i pop pevačica Ešli Tisdejl, koja je u martu prošle godine objavila svoj debi „Headstrong”, čiji se tiraž bliži cifri od milion prodatih kopija u svetu i sa koga su do sada „skinuta” četiri singla.

Posle nekoliko sporednih pojavljivanja u tinejdžerskim serijama i pozajmljivanja glasova Diznijevim animiranim junacima krajem prošle i početkom ove decenije, Tisdejlova svoju popularnost duguje turneji po SAD, Kanadi i Latinskoj Americi na kojoj je u 40 gradova promovisala TV film „High School Musical”, u kome je učestvovala zajedno sa drugim mladim američkim talentima iz sveta filma i muzike.

Ovaj film je ovenčan nagradom „Emi” i jedan je od najuspešnijih u istoriji TV programa „Dizni”, koji je gledalo više od sedam i po miliona građana u SAD.

Sledio je uspeh singla „He Said she Said”, klasične „tinejdž pop” pesme. Ova numera je skinuta sa Interneta pola miliona puta, što joj je bilo dovoljno za „zlatan sertifikat”.

Zanimljivo je da je Tisdejlova popularnija u Brazilu, Aziji i Evropi nego u SAD, no to je bio put kojim su svojevremeno išli i danas zlatnim slovima upisani „Bekstrit bojsi”.

Magazin „Blender” prošle godine proglasio je drugom „najvrelijom” ženom u svetu pop muzike, a zanimljivo je i da je njena pet godina starija sestra Dženifer takođe glumica.

M. Nikolić

[objavljeno: 05/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.