Neke zemlje imaće pad privrednog rasta ove godine

Izvor: Southeast European Times, 26.Dec.2012, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neke zemlje imaće pad privrednog rasta ove godine

Svetska banka upozorava na smanjenje privrednog rasta u nekoliko zemalja regiona. U ostalim vestima: Albanija i Turska visoko ocenjene kao turističke destinacije.

26/12/2012

Ekonomije šest zemalja u Jugoistočnoj Evropi (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije) zabeležiće pad privrednog rasta od 0,6 odsto u 2012. godini i suočiće se sa ozbiljnim rizicima u 2013, napisala je Svetska banka u svom Redovnom ekonomskom izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za Jugoistočnu Evropu, objavljenom 18. decembra. Rizici u posebno povezani sa traljavim oporavkom u evrozoni i visokim cenama robe.

***

Albanija iTurskanalaze se na listi 13 zemalja „koje morate posetiti“ u 2013. godini, koju je nedavno objavila grupa pet vodećih turističkih blogera. Albanija je na drugom mestu, zahvaljujući klimi i jadranskoj obali, a imenovana je i za najbolju destinaciju za opuštanje. Istanbul, u Turskoj, je na osmom mestu i naznačen je kao sjajno mesto za prolećno putovanje, zbog bogatog izbora turističkih aktivnosti.

***

Rejting agencija Standard end Purs podigla je rejting javnog dugaGrčkeza šest mesta, zbog odlučnosti država članica evrozone da sačuvaju Grčku u svom članstvu. Rejting Grčke podignut je sa selektivnog bankrota na B-/B sa stabilnom perspektivom, zahvaljujući opredeljenju vlade da sprovede fiskalne i strukturne reforme.

***

Agencija Standard end Purs snizila je u petak (21. decembra) rejting Kipraza dva mesta, koji je sada u izuzetno spekulativnim vodama. Taj potez usledio je posle velikog finansijskog pritiska i neizvesnosti na tom ostrvu, koje još uvek pregovara o paketu finansijske pomoći pred predsedničke izbore. Dugoročni suvereni kreditni rejting Kipra je sada CCC+, sedam koraka u teritoriji koja se naziva "smeće", sa negativnom perspektivom.

***

Kineske, američke i nemačke kompanije zainteresovane su za gradnju kanala koji bi povezivao Beograd i Solun i koji bi se prostirao Dunavom, Moravom i Vardarom, rekao je srpski ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Baćević u intervjuu agencijiTanjug. Prema nekim računicama, kanal dug 655 km gradio bi se 12 godina i koštao bi između 12 i 15 milijardi dolara, a na njemu bi radilo 30 hiljada radnika. Baćević je izrazio nadu da će pregovori sa potencijalnim investitorima biti uspešno završeni iduće godine.

***

Evropska Komisija saopštila je u petak (21. decembra) da je prihvatila zahtev španskih vlasti za produženjem privremenog ograničenja pristuprumunskihradnika španskom tržištu rada i u 2013. godini. Do toga je došlo pošto je Španija uputila zahtev 13. decembra. Ograničenje slobodnog kretanja radnika izBugarske i Rumunije mora da bude u svim državama članicama od 1. januara 2014.

***

Privrednici sa severnog Kosova odlučili su u četvrtak (30. decembra) da blokiraju sve puteve prema Kosovu u trajanju od dva sata svakog ponedeljka, srede i petka, u znak protesta zbog sporazuma postignutog u Briselu, kojim se regulišu carine sa Srbijom. Dve strane počele su da primenjuju sporazum o integrisanoj kontroli granica 9. decembra. Privrednici tvrde da je taj aranžman doveo do povećanja cena robe u severnom delu Kosova.

***

MMF je saopštio u četvrtak (20. decembra) da je odobrio tranšu od 58,9 miliona evra svog stendbaj aranžmana saBiH. Na taj način, ukupne uplate u okviru dvogodišnjeg aranžmana vrednog 393 miliona evra sa tom zemljom, postignutog u septembru, dostigle su 117,9 miliona evra.

***

Turskanema definitivne planove o gradnji nuklearne elektrane ili termoelektrane na granici saBugarskom, izjavio je u petak (21. decembra) bugarski ministar ekonomije Delijan Dobrev. Njegova izjava usledila je posle izveštaja o tome da Turska razmatra gradnju takvog postrojenja u crnomorskom gradu Igneada kod Rezova, u Bugarskoj.

(Razni izvori -- 18.12.2012-23.12.2012)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.