Izvor: S media, 03.Sep.2012, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekad i sad: Školski predmeti kojih više nema

Reforme školstva učinile su svoje. Školski predmeti menjaju se sa skoro svakom generacijom novih učenika. Nekim od predmeta se promeni samo ime i nastavni program, a neki više uopšte ne postoje.

Lepo pisanje

Uz "Srpskohrvatski ili Hrvatskosrpski jezik", postojao je i poseban predmet za pažljivo, precizno i lepo pisanje. Nažalost, više se ne koriste posebne sveske za “krasopis”, a današnje generacije školaraca su veštije za tastaturom nego sa naliv >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << perom u ruci.

Moja okolina

Radi se o predmetu danas poznatom kao "Priroda i društvo" koji je kroz svoje postojanje doživeo mnoge transformacije. U posleratnom školskom programu zvao se "Moja okolina", ali mu je cilj ostao isti - priprema dece za kasnije učenje o društvenim i prirodnim naukama.

Domaćinstvo

Domaćinstvo se učilo od petog do sedmog razreda osnovne škole, a osposobljavalo je učenike za širok spektar vrlina – da upravljaju šivaćom mašinom, uređuju dom, šiju, pa čak i kuvaju. Zanimljivo je to što u "Leksikonu Yu mitologije" nosi titulu "najglupljeg predmeta".

Etnologija

Iako namenjen upoznavanju različitih kultura i naroda, nekad je ovaj predmet bio i izvor neverovatnih stereotipa, pa se tako u obaveznom udžbeniku mogla pronaći rečenica: "Telesnom lepotom najviše se odlikuju Srbi i Hrvati u Dalmaciji, zatim u Slavoniji; na treće mesto dolaze Hercegovci, zatim Šumadinci i hrvatski Zagorci."

Seljačka privreda

Ovaj neobičan predmet u škole je uveden 1929. godine, a one koji nisu "išli u zanat" učio je kako da šalju novac i pakete poštom, telefoniraju ili da pošalju telegram.

Ručni rad

Predmet koji je zasigurno potvrđivao tezu da "svaka škola mora biti priljubljena narodnom životu svoje okoline". To se postizalo "primenom narodnih motiva" što je dodatak nazivu predmeta u trećem i četvrtom razredu osnovne škole.

Ustav FNRJ

Ovaj instant predmet u škole je uveden neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata. Njime se na sjajan način demonstrira kako ideološki opterećena uprava pokušava zloupotrebom obrazovnog sistema da pruži dodatnu podršku vlasti.

Ruski jezik

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka ovaj predmet je bio obavezan u školama kao i danas engleski. Na brzinu prevedeni udžbenici iz ŠSR-a doneli su pomalo bizarne priče poput one o malom dečaku koji je samožrtvovanjem doveo do uništenja cele čete nacističkih vojnika. Danas deca u osnovnim školama engleski jezik uče već u prvom razredu, a u petom ili šestom počinju da uče i drugi strani jezik.

Opštenarodna obrana i društvena samozaštita

"Neprijatelj nikad ne spava" - ovaj predmet je podučavao učenike mnogo šta – da stavljaju gas maske na lice, tretmanu ranjenika, pripremi eksploziva, bacanju bombi, životu JNA vojnika, a na kraju i pucanju iz prave puške na streljani.

Teorija i praksa samoupravnog socijalizma



Osim pravovaljanog baratanja puškom, učenici su svakako morali da poznaju osnove marksističkog pogleda na prirodu i društvo. U osnovama nastavnog plana i programa 1974. godine, stoji još i: "Svi srednjoškolci treba da se suoče sa marksističkim formuliranim i izvođenim spoznajama o osnovnim egzistencijalnim i humanističkim problemima naše epohe i savremenosti'.

(index.hr)

Foto: Ilustracija - Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.