Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neka nova diskriminacija

Prvo je stigla vest da su neke engleske bolnice počele da uredno odbijaju da pruže lekarsku pomoć pušačima i debelima. Upitana o ovome, ministarka zdravlja nije baš podržala takav postupak ali je ispoljila prilično razumevanje za njega. A i javnost je to primila prilično mirno. Nekako je preovlađivao stav: oni koji puše to čine na sopstvenu odgovornost, kao i oni koji se goje a ništa ne preduzimaju da smršaju. Pokušajmo sada da zamislimo da lekar odbije da pruži pomoć, naprimer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << narkomanu obolelom od AIDS-a. Takve stvari, kada se dese – a nažalost, dešavaju se – izazivaju reakciju javnosti. I treba da je izazivaju.

Ali ono što čudi: nije li narkoman to svojom voljom isto onoliko koliko i zavisnik od duvanskog dima. Ili vatreni ljubitelj kolača?

Da se ovim drugima crno piše svedoči još jedna vest. Nedavno je indijski sud odbio žalbu stjuardesa Air India koje su sa posla otpuštene jer su se previše ugojile.

U svetu političke korektnosti postala je nezamisliva ne samo rasna, polna diskriminacija već i svaka formulacija koja aludira na nju. Ali kako se to dešava da dobar broj onih, tako spremnih da se pobune kada su u pitanju ne samo ljudi drugi boje kože – ili druge nijanse – ili oboleli od AIDS-a, bivaju na drugi način spremni da kao opravdane prihvate neke druge oblike diskriminacije, prema nekim drugim grupama, kao što su uživaoci nikotina ili većih količina hrane koja ne sadrži samo kukuruzne klice?

Znam da će mi protivnici pušenja dati mnogo racionalnih razloga za svoj stav i svoju akciju. Ali da li to treba da ide do ukidanja prava na lekarsku pomoć?

Čak i kada se složimo da su pušači ti koji ugrožavaju svoju okolinu, na koji način to čine nesrećni debeli? Koga oni ugrožavaju svojim kilogramima osim saputnika u avionu, ako je imao nesreću da dobije mesto pored nekog iz pominjane kategorije?

Dakle, da li svako društvo ima potrebu za svojim prezrenim, pa se jedino menjaju kriterijumi po kojima se biva svrstan u tu grupu?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.