Neka i Hrvatska hrabro iskorači

Izvor: B92, 21.Nov.2013, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neka i Hrvatska hrabro iskorači"

Beograd -- Srbija neće jednostrano povući kontratužbu za genocid, ali je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi, kaže Dačić.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da Srbija sigurno neće jednostrano povući kontratužbu za genocid koju je Međunarodnom sudu pravde podnela protiv Hrvatske, ali i poručio da je Beograd, suprotno nekim porukama iz Zagreba, i dalje spreman za nastavak dijaloga o međusobnom povlačenju tužbi.

Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je novinarima u Skupštini Srbije rekao da izjave zvaničnika Hrvatske o tome da dve vlade nisu našle modalitete za uzajamno povlačenje tužbi ne odgovaraju istini, jer spremnost na strani Srbije za razgovor i dalje postoji.

"Spremamo se za proces kao da će ga biti, ali bismo zbog dobrosusedskih odnosa bili spremni na dalje napore ka dogovoru o međusobnom povlačenju tužbe", rekao je Dačić, ocenivši da izjave, poput one predsednika Ive Josipovića, ukazuju na strah od reakcije javnosti u Hrvatskoj.

"Podstičem Vladu Hrvatske i predsednika Hrvatske da smelije koračaju u tom smeru. Srbija je smelo koračala prihvativši Briselski sporazum. Gde su oni iskoračili? Za to je potrebna hrabrost i političko liderstvo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, predstavnici dveju vlada nisu došli do konačnog stava da nema više prostora za razgovor o međusobnom povlačenju tužbi, ali u Hrvatskoj, kako je istakao, postoji atmosfera koja svakako ne ide u prilog tome.

Dačić se, tim povodom, osvrnuo na lomljenje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj i ustaške pozdrave na stadionu, i poručio da je jedini razlog zbog kojeg se Srbija uzdržala od reakcije taj što ne želi da urušava dobrosusedske odnose.

"Nije problem u fudbaleru koji je uzvikivao 'Za dom spremni', već u hiljadama ljudi koji su na to odgovorili. To nije primereno ni članici EU ni dobrosusedskim odnosima. Ako neko misli da ne treba da gradimo dobrosusedske odnose ili da umesto otvorenih granica treba da imamo Berlinski zid, neka to kaže", naglasio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić takođe se osvrnuo na problem tužbi. Vučić je ranije danas izjavio da je Srbija "izvoznik stabilnosti" i da nije njena krivica što nisu međusobno povučene tužbe Srbije i Hrvatske za genocid.

"Jedino kod nas nema nemira i nereda na nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Kod nas nemate fašističkih ispada kakvih ima u Hrvatskoj. Ali videli ste da ni to nismo pokušavali da koristimo da dosoljavamo bilo šta na ranu naših komšija", rekao je Vučić novinarima u niškoj regionalnoj privrednoj komori.

On je kazao da Srbija s Hrvatskom želi dobre odnose, kao i da sa srpske strane nije bilo nikakvih problema da se postigne dogovor o međusobnom povlačenju tužbi.

Vučić je rekao i da je siguran da Srbija ima značajno jače argumente u međusobnim optužbama i međusobnim tužbama, nego što ih ima Hrvatska.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.