Neka Ren iznese nesporan dokaz

Izvor: Glas javnosti, 12.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neka Ren iznese nesporan dokaz

BEOGRAD - Zoran Đinđić glavom je platio hapšenje i izručenje Miloševića, izjavio je „ničim izazvan“ prekjuče u Briselu Oli Ren, komesar za proširenje EU. Zapravo, on je tu rečenicu izgovorio potpuno van konteksta svog izlaganja, jer je govorio o očekivanjima Brisela da će nova vlast u Srbiji nastaviti i okončati saradnju s Hagom. Svoju tvrdnju o ključnom razlogu za ubistvo Đinđića, on ničim nije potvrdio, pa je ostalo nejasno da li je to samo njegov mogući scenario za ubistvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ili je imao i neki konkretan dokaz za ono što je rekao.

Ren je tako ponovo, tek što se prašina malo slegla o mogućim razlozima za ubistvo, razbuktao priču o pravoj istini i razlozima za likvidaciju premijera. A setimo se, bilo ih je mnogo, od interesa nekih stranih sila da se premijer ukloni, do mafijaških i švercerskih krugova u zemlji, kao i interesa „antihaškog“ lobija da bude sklonjen. Na kraju, sud i nije doneo zaključak ko je zapravo organizovao i finansirao atentat, već je samo presudio da su neposredni izvršioci bili pripadnici zemunskog klana i „Crvenih beretki“, na čelu sa Miloradom Ulemekom Legijom. U takav scenario mnogi i dalje sumnjaju, a pitanje je da li će prava istina ikad biti i izneta i gotovo da je sasvim izvesno da će ova tragedija ostati decenijama nerasvetljena, kao što je i ubistvo američkog predsednika Kenedija.

Ubice - kriminalci i DB

Rajka Danilovića, advokata porodice Đinđić, iznenadila je izjava Olija Rena, ali on sumnja da evropski komesar ima bilo čim da potkrepi svoje tvrdnje.

- Siguran sam da su Zorana ubili ljudi iz kriminalne sredine u saradnji sa nekim strukturama iz Državne bezbednosti, ali zaista ne mogu da dovedem u vezu hapšenje i izručenje Slobodana Miloševića sa atentatom na premijera. Moje mišljenje je da je pokojni predsednik vlade ubijen upravo zbog svoje težnje ka evropskim integracijama, a konzervativne snage su baš zbog toga da to spreče, htele da ga uklone. U svakom slučaju, u nekom širem kontekstu se i izručenje Miloševića može dovesti u vezu, ali zaista ne mislim da je to ključni razlog - rekao nam je Danilović.

On ističe i da ne bi trebalo da se bavimo proizvoljnim izjavama Olija Rena, već da u novom sudskom postupku bude utvrđena politička pozadina ubistva. Tada bi se, naglasio je, sve konačno razjasnilo.

- Ova izjava je vrlo simptomatična i može se tumačiti u širem i užem kontekstu. Možda je to i tačno, ali zaista ne znam odakle Renu takva rečenica, da li na osnovu njegovog tumačenja sudskog postupka, ili na osnovu izveštaja nekih evropskih obaveštajnih službi do čijih je podataka došao i koji su mu sigurno dostupni - kaže Boža Prelević, advokat Milana Veruovića u okončanom sudskom postupku za ubistvo Zorana Đinđića.

Vetar u jedra radikalima

Za njega je izjava Rena i nedorečena i nespretna, i smatra da takav nastup više šteti nego što koristi demokratskim predstavnicima u Srbiji.

- Dakle, ako nije reč o tek tako datoj paušalnoj izjavi, onda je najmanje što je mogao da uradi - da iznese nesporan dokaz na osnovu kojeg tako nešto tvrdi. A svi znamo da sud takav dokaz nije imao. Da li je ovaj scenario bio moguć? Zašto da ne, to je sasvim realno i moguće je da je nalogodavac i finansijer bio neko iz Miloševićeve porodice, ali opet ponavljam, u sudskom postupku to nije dokazano - kazao je Prelević.

S druge strane, dodao je, ti evropski zvaničnici bi mogli malo više da povedu računa o tome šta govore i da ponekad i ćute.

- Pogledajte šta je Ren uradio - kaže, mi smo vam lepo uzeli Kosovo, a inače jako dobro sarađujemo sa demokratskim vlastima, koje opet dobro sarađuju sa SPS-om koje praktično optužujem da su odgovorni za ubistvo Đinđića. Razmislite da li je mogao nešto bolje da smisli, a da to ne bude veći veći vetar u jedra radikalima - zaključio je Prelević.

ˇOli Ren zna dobro sta govori. To i jeste bio razlog.

daj emili moze li neki text bez tvog komentara, sto je mnogo mnogo je

Solani i Oli Renu ne pase mir u srbiji. Njihov je plan da izazovu bratoubilacki rat a onda ce da nam uzmu celu srbiju kad se mi pokoljemo. Ova izjava je dio tog plana.

Djindjic je ubijem zato sto je pokrenuo pitanje Kosova u nezgodno vreme. Sve ostalo je maskenbal...

Kakve lazi ce sve ovaj covek izgovoriti.Gotovo svi znaju da su Djindjica ubili Amerikanci .Postao je preostar , radio za Nemce a trebalo je da se napravi mesto za Tadica.Kada su sposobni da lazu a jesu , neka daju dokaze o tome.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.