Nek se svet spremi: Sada je pripremljeniji, osvetoljubiviji i tražiće da se neki računi plate

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 09:39

Nek se svet spremi: Sada je pripremljeniji, osvetoljubiviji i tražiće da se neki računi plate

Tramp je sada puno pripremljeniji i puno osvetoljubiviji, sa željom da se neki računi naplate, ocenio je hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina.

Upitan da li je nekadašnji predsednik SAD, koji je ušao u trku za novi mandat u Beloj kući, ozbiljno mislio kada je rekao da neće pomoći ni jednoj članici NATO, koja ne izvršava svoje finansijske obaveze prema Alijansi, ukoliko bude napadnuta, Jakovina kaže da misli da jednim delom jeste ozbiljan kada to kaže.

"Jednim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delom bih rekao da misli. S druge strane, ne govori baš ideje koje nisu postojale još od formiranja saveza koji će u aprilu ove godine napuniti 75 godina", kazao je Jakovina, a zatim dodao: "Već početkom 60-ih godina, od izgradnje Berlinskog zida se postavljalo pitanje hoće li se taj incident u glavnom gradu bivše poražene sile pretvoriti u svetski sukob koji će rezultirati nuklearnim ratom između SSSR-a i SAD-a. Pitanje da li je vredno ulaziti u takav sukob je bilo na stolu. Te ideje su postojale i možemo se složiti da je i sada sasvim normalno preispitivati da li je to vredno.”

Naveo je da je svima jasno da će SAD-a biti i bez NATO-a, ali je problem što je NATO bio proizvod SAD-a. "Ono što deluje čak pomalo žalosno je to što je NATO ostvarivao korist za SAD i bio je mehanizam kroz koji su se Sjedinjene Države mogle ostvariti, često na uštrb mnogih drugih. To je bio taj benevolent self-interest!, istako je hrvatski istorićar za zagrebačku tv N1.

Na pitanje da li je izbor Donald Tramp ili Džozef Bajden prekretnica koja će odlučiti idemo li u ovom ili onom smeru, on je odgovorio: "Bojim se da bi mogala biti. Tramp je sada puno pripremljeniji i puno osvetoljubiviji, sa željom da se neki računi naplate, a i bolje je pripremljen što se tiče ekipe koja s njim ulazi u Belu kuću. Nećemo imati više nespretnu administraciju onog koji menja iz dana u dan važne funkcionere."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.