Neizvesnost oko Lisabonskog sporazuma u Češkoj

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesnost oko Lisabonskog sporazuma u Češkoj

Gornji dom češkog parlamenta ratifikovao Lisabonski sporazum, ali da bi stupio na snagu potreban potpis jednog od najvećih evroskeptika, predsednika Vaclava Klausa. Predsednik Klaus rekao ranije da će potpisati Sporazum kada ga Irci prihvate na referendumu.

Senat Parlamenta Češke je prihvatio Lisabonski sporazum čime je okončana njegova ratifikacija u parlamentu.

Međutim, da bi stupio na snagu u Češkoj je potreban i potpis najglasnijeg protivnika "Lisabona" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među šefovima država i vlada Evropske unije - predsednika Češke Vaclava Klausa.

Za sporazum su glasala 54 od 81 senatora koliko ima gornji dom.

"Ovo je važan dan za Češku. To je i satisfakcija za mene lično i za vladu koja je stala uz sporazum", pozdravio je glasanje vicepremijer za evropska pitanja Aleksandar Vondra.

Šef Senata Pšemislav Sobotka je obećao da će koristiti sve nove veće nadležnosti koje Lisabonski sporazum daje nacionalnim parlamentima - "žuti" ili "crveni karton", ako iz Brisela dođe nešto što se Češkoj ne bi dopadalo.

To što je posle meseci otezanja, neizvesnosti i trzavica i Senat, posle Poslaničkog doma, "dao blagoslov" Lisabonskom sporazumu, veliki je uspeh premijera u ostavci i lidera vladajuće Građanske demokratske stranke Mireka Topolaneka.

Topolanek je, zajedno sa pristalicama iz proevropskog krila svoje stranke, energično lobirao da se sporazum usvoji "kao cena toga što je Češka u EU".

Vaclav Klaus poslednji odlučuje

Evroskeptično krilo, okupljeno oko osnivača i bivšeg počasnog predsednika građanskih demokrata, predsednika republike Vaclava Klausa, ostalo je u manjini i već pripremilo kako da spreči da Lisabonski sporazum stupi na snagu ili makar da na duže vreme odloži ratifikaciju.

Senat češkog parlamenta počeo je raspravu o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma sa velikim izgledima da prođe, kao što je usvojen već u donjem domu, ali njegova definitvna sudbina je u rukama evroskeptičnog češkog predsednika Vaclava Klausa i neizvesna bar do jeseni.

Češki predsednik je, uoči glasanja u Senatu, odbio brojne zahteve čeških medija da se izjasni da li će poštovati volju parlamenta i potpisati sporazum koji po svaku cenu želi da minira.

U novembru prošle godine Klaus je rekao da će sporazum potpisati, ali samo pod jednim uslovom - da Irci svoje "ne" na novom referendumu promene u "da".

Šef frakcije Zelenih u Evropskom parlamentu, Danijel Kon Bendit optužio je češkog predsednika da je pokušao da korumpira senatore da glasaju protiv Lisabonskog sporazuma, te da današnje "glasanje zavisi samo od toga kakve su Klausove finansijske mogućnosti", prenose češki mediji.

"Odjednom, čovek vidi da neko ko je u izvesnoj političkoj grupaciji glasa drugačije od svojih kolega, a posle par godina vidite da ima divnu kuću. To su stvari koje se u Češkoj dešavaju. To nije vic. Svi koji poznaju Češku znaju da se to već desilo u parlamentarnim glasanjima", rekao je Kon Bendit agenciji AFP.

Protivnici sporazuma okupljeni oko predsednika Klausa saopštili su da će ponovo zatražiti od Ustavnog suda Češke da proceni da li je u skladu sa češkim Ustavom.

"Čvrsto sam uveren da će predsednik Klaus, ako predamo ustavnu žalbu, sačekati sa potpisom dok ne bude rešena", rekao je za "Lidove novini" senator ODS Jirži Oberfalcer.

Da li će Vaclav Klaus poštovati volju oba doma parlamenta ili će odbiti da potpiše sporazum kojim, po njegovoj oceni, Češka prestaje da bude suverena država, za sada je velika nepoznanica.

Današnjem glasanju u Senatu prethodila je žučna rasprava u kojoj suprotivnici sporazuma, kao što je Jirži Oberfalcer iz ODS, insistirali da je Lisabonski sporazum "mrtav dokument", pošto ga je već na referendumu odbacila Irska.

"Na delu je zavera evrospkih elita. Evropski državnici su izrazili svoju volju na divan način: ako budemo pitali ljude suočićemo se sa problemima, pa ćemo radije izbeći da ih pitamo. Usvajamo sporazum koji ljudi na žele", protumačio je Oberfalcer.

Iako Česi u anketama priznaju da Lisabonski sporazum uopšte ne

razumeju, neprestano raste broj pristalica toga da Češka ne postane

"crna ovca", već da ratifikuje sporazum koji je u Lisabonu potpisala

njena vlada.

Većina Čeha za Sporazum 

U poslednjoj anketi agencije STEM 64 odsto Čeha izjasnilo se za Lisabonski sporazum, a u oktobru 2008. svega 45 odsto.

"Rasparčana Evropa ne može da učini ništa. Ne treba da se zavlačimo u ćošak. Izraz suvereniteta nije kada se stalno na nešto izgovaramo i stalno sebe nečim plašimo", rekao je šef Odbora za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost, senator opozicionih socijaldemokrata Jirži Dinstbir, apelujući na senatore da glasaju za Lisabonski sporazum.

Češka je jedna od četiri članice Unije, koje nisu ratifikovale Sporazum potpisan u Lisabonu 2007. godine.

Irska će, posle odbijanja Lisabonskog sporazuma, ponoviti glasanje s velikim izgledima da ga Irci podrže, u Nemačkoj i Poljskoj za ratifikaciju nedostaju samo potpisi predsednika, ali i evroskeptični poljski predsednik Leh Kačinjski mnogo puta je ponovio da sigurno Poljska neće biti ta koja bi minirala sporazum. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.