Neizvesno produženje važenja starih pasoša

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno produženje važenja starih pasoša

Stari pasoši prestaće da važe do kraja godine, ukoliko Skupština Srbije ne izglasa izmenu Zakona o putnim ispravama. Glasanje najavljeno za sredu.

Ukoliko Skupština Srbije za petnaest dana ne izglasa izmenu Zakona o putnim ispravama, stari pasoši prestaće da važe do kraja godine.

To bi značilo da svi građani koji nisu izvadili novi biometrijski pasoš, od 1. januara neće moći da putuju van zemlje. Isti problem imaće i oni koji bi iz dijaspore došli u zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za praznike.

Ipak, u Skupštini očekuju da će se, iako je usporen rad, o izmenama tog zakona glasati u sredu.

Stari pasoši ne izdaju se od prvog novembra, a od 7. jula, kada je početo izdavanje novih, samo u Beogradu zahteve je podnelo više od 53.000 građana.

"U MUP-u Stari Grad dnevno se primi između 60 i 70 zahteva za nove putne isprave. Mi to očekujemo u narednom periodu zbog raspusta i zbog predstojećih praznika. Inače od dana predaje do izdavanja potrebno je sedam dana, a ne trideset kako govore mnogi", rekla je šef odseka za upravne poslove MUP Stari Grad Branka Popadić.

Prema nekim najavama iz parlamenta, o izmenama zakona moglo bi se glasati u sredu i tako bi, pre isteka roka, zakon bio objavljen u Službenom glasniku, a potom, osam dana kasnije stupio na snagu.

Poslanici se međusobno optužuju ko je kriv za to što odluka o produžetku važenja starih pasoša još nije doneta.

"Da li je to odgovornost ili neodgovornost da deset dana pred Novu Godinu, kada ljudi najviše putuju, građani još ne znaju da li će važiti pasoši ne prethodne, jer mi čak nemamo pasoše prethodne države, već one SRJ ", istakao je Vladan Batić.

Opozicija tvrdi da priču potpiruje vladajuća koalicija jer pokuašava da na njih prebaci odgovornost za kašnjenja.

Politički analitičari slažu se da se opozicija ne može optuživati za to što izmene zakona još nisu donete, ali građanima poručuju da nemaju razloga za strah jer nikom nije u interesu da zakon ostane nepromenjen.

Usvajanjem izmena, stari pasoši bi, umesto do kraja ove godine, važili do kraja 2009. godine

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.