Neizvesna podrška Nemačke za datum

Izvor: B92, 16.Maj.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna podrška Nemačke za datum

Berlin/Beograd -- Nemački šef diplomatije Gido Vestervele će u ponedeljak u Beogradu razgovarati sa Tomislavom Nikolićem, Ivicom Dačićem, Ivanom Mrkićem i Aleksandrom Vučićem.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije za Tanjug su rekli da će se Vestervele u ponedeljak sresti s predsednikom i premijerom Srbije i šefom srpske diplomatije.

Ministar inostranih poslova Nemačke svoju zvaničnu posetu Beogradu počinje u nedelju, 19. maja, radnom večerom s prvim potpredsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Danas.

Pre toga biće održana konferencija za novinare na aerodromu Nikola Tesla.

Do posete Vestervelea dolazi dan uoči novog briselskog susreta Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pod okriljem visoke predstavnice EU Ketrin Ešton 21. maja u Briselu.

Kako kažu Danasovi diplomatski izvori, u vezi sa stavom Nemačke prema Srbiji i primeni sporazuma "nije nigde zapelo, već Nemci žele da budu sigurni da će Beograd sve što je dogovoreno uspešno sprovesti". "Nemačkoj vladi je potrebna ta uverenost zbog izveštaja koji treba da podnese Bundestagu, kako bi Srbija dobila datum pregovora sa EU", navode sagovornici našeg lista.

Vestervele iz Beograda ide u Prištinu, gde će takođe razgovarati s najvišim zvaničnicima.

Vladajuća stranka u u Nemačkoj Demohrišćanska unija (CDU) Angele Merkel predlaže da se o početku pristupnih pregovora Evropske unije i Srbije raspravlja tek posle postizanja dogovora o sprovođenju briselskog sporazuma.

Da podrška Srbiji nije garantovana već da je treba vezati za konkretne pomake na terenu, predložio je Andreas Šokenhof stručnjak za spoljnu politiku CDU-a . Taj stav zvaničnog Berlina predsedniku i premijeru Srbije u ponedeljak će i lično obrazložiti šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele.

Vestervele bi u Beogradu trebalo da sa vodećim srpskim političarima razgovara o daljim koracima u vezi sprovođenja briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

Premijer Srbije Ivica Dačić očekuje da će uspeti da odblokira razgovore o primeni sporazuma koji je pre mesec dana postigao sa Hašimom Tačijem. Dačić najavljuje da će primena briselskog sporazuma biti glavna tema njegovog novog susreta u Briselu.

Podsetimo, posle uspešno parafiranog sporazuma 19. aprila, neuspešno su završena dva sastanka timova Beograda i Prištine za primenu tog dogovora.

Predstavnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova ističe "veliko zanimanje" vlade u Berlinu za situaciju vezanu za sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine i čvrstu nameru ministra Vestervelea da se "i na licu mesta obavesti o najnovijem razvoju".

Kako dopisnica Bete saznaje u izvorima vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Merkel, ista tema ove sedmice je bila i na dnevnom redu sastanka predsedništva poslaničke grupe ove partije u Bundestagu.

Za sada je još neizvesno da li će se konzervativni poslanici vladajuće stranke krajem juna na zasedanju Bundestaga saglasiti sa davanjem datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Na ovonedeljnom sastanku predsedništva poslaničke grupe je prihvaćena preporuka Andreasa Šokenhofa (Sćockenhoff), stručnjaka CDU za spoljnu politiku, da se o utvrđivanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije sa EU u poslaničkoj grupi raspravlja tek posle postizanja dogovora o sprovođenju briselskog sporazuma.

21. maja u Briselu premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, pregovorati o sprovođenju briselskog sporazuma.

Tek posle toga, 4. juna i 25. juna, poslanici stranke kancelarke Merkel ponovo će raspravljati o mogućem dodeljivanju datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Između ta dva sastanka će, kako je preneto Beti, Andreas Šokenhof 19. i 20. juna ponovo boraviti u Prištini, Mitrovici i Beogradu u okviru "misije utvrđivanja činjenica" i o rezultatima posete izvestiti svoje partijske kolege.

No, kako su istakli sagovornici Bete, raspoloženje poslanika u vezi sa davanjem datuma za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU je "veoma kritično".

To znači da će, pre 27. juna kada će se o tome najverovatnije glasati u Bundestagu, od ključnog značaja biti stav savezne kancelarke Angele Merkel o ovom pitanju, odnosno da li će se ona zauzeti za to da se na želju Srbije za dobijanje datuma odgovori pozitivno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vestervele uskoro u Beogradu

Izvor: RTS, 16.Maj.2013

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele planira, kako saznaje agencija "Beta", da u najskorije vreme poseti Beograd. Vestervele bi trebalo da razgovara sa vodećim srpskim političarima o daljim koracima u vezi sa sprovođenjem briselskog sporazuma. Neizvesna odluka Bundestaga. ..U posetu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.