Neizvesna hitnost u odlučivanju MSP-a

Izvor: Politika, 09.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna hitnost u odlučivanju MSP-a

Srpska rezolucija na dnevnom redu suda u Hagu za šest meseci ili možda tek za dve godine

Većinom glasova u Generalnoj skupštini UN odlučeno je da se od Međunarodnog suda pravde (MSP) zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ali ovoj instituciji nije naloženo da to uradi u hitnom postupku. Zbog ove činjenice rezolucija koju je predložila Srbije može da se nađe na dnevnom redu ovog suda, sa sedištem u Hagu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za šest meseci ili možda tek za dve godine.

Prema rečima profesora međunarodnog prava Tibora Varadija, MSP će proceniti da li će u ovom predmetu odlučivati u hitnom ili u redovnom postupku.

„Pošto Generalna skupština nije zatražila od suda da se izjasni po hitnom postupku o srpskoj rezoluciji, o tome će odlučiti sud”, precizirao je Varadi u izjavi za Tanjug i dodao da će, posle prijema zvaničnog zahteva za savetodavno mišljenje, MSP najpre zatražiti mišljenje od svih zainteresovanih strana.

Prema Varadijevim rečima, na sudu je da se opredeli koje će to zemlje biti, ali nema nikakve sumnje da će Srbija biti pozvana da se izjasni kao podnosilac predloga.On je dodao da je praksa suda pokazala da argumentaciju može da traži i od država koje nisu članice UN kao i od relevantnih organizacija i tela za koje veruje da mogu doprineti raspravi.

Zbog toga je treba očekivati da budu pozvani i predstavnici privremenih vlasti Kosova, budući da je sud pri odlučivanju oko legalnosti odluke Izraela da podigne zid razgraničenja na okupiranoj palestinskoj teritoriji pozvao predstavnike Palestine koja nije članica UN.

Varadi objašnjava da posle razmatranja pisanih podnesaka, odnosno mišljenja zainteresovanih strana, MSP će najverovatnije otvoriti javnu raspravu na kojoj će strane dodatno obrazložiti svoje stavove, a potom će sud doneti odluku.

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je juče da je posle usvajanjarezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN potrebno pripremiti dalju diplomatsko-pravnu strategiju i isplanirati naredne korake. U tom kontekstu je i izjava šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, koji je najavio da će već naredne sedmice početi konsultacije pravnog tima koji će pred Međunarodnim sudom pravde zastupati Beograd. Ministar spoljnih poslova je dodao da će pitanje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova biti prosleđeno Međunarodnom sudu pravde roku od nekoliko dana.

Prema rečima Tibora Varadija, pravno pitanje dobiće i pravni odgovor, a politički efekti zavisiće od mišljenja suda.

„Ukoliko savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde bude išlo u prilog Srbiji, ona će dobiti podršku međunarodnog prava za tvrdnje da je jednostrano proglašenje Kosova bilo nelegalno i to bi bio veliki dobitak i u političkom smislu”, istakao je Varadi.

Ocenjujući da je prihvatanje nacrta rezolucije Srbijepobeda srpske diplomatije, profesor Varadi je naveo da je „dobro što je jedno političko pitanje prebačeno na teren prava”.

Za 62 godine postojanja Međunarodni sud pravde, sa sedištem u Palati mira u Hagu, 25 puta je pozivan da da savetodavno mišljenje o nekom pitanju, koje inače nema obavezujuće dejstvo, ali ima veliku pravnu i moralnu težinu. Ovaj proces biće veoma važan za sve stručnjake za međunarodno pravo, jer će ovaj sud prvi put dati savetodavno mišljenje o legalnosti otcepljenja neke teritorije.

Bez sumnje, 15 stalnih sudija MSP-a biće pod budnim okom stručne javnosti širom sveta, a ova odluka biće i svojevrsni izazov za njih budući da su svi izabrani, prema statutu suda, kao ličnosti najviših moralnih kvaliteta i kao vrhunski poznavaoci međunarodnog prava ili ljudi koji mogu da obavljaju najviše sudske funkcije u svojim zemljama.

Sudu predsedava Rozalin Higins iz Velike Britanije, pri čemu je 15 stalnih sudija izabrano, između ostalog, i po geografskom kriterijumu, tako da iz svake zemlje može biti najviše po jedan sudija. Većina stručnjaka za međunarodno pravo ne želi da prognozira kako će se sudije izjašnjavati o pitanju koje se tiče Kosova i Metohije, jer je to, kako kažu, nemoguće predvideti sa sigurnošću.

Prema prvim procenama, Međunarodni sud pravde u Hagu mogao bi da razmatra pitanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova početkom 2009. godine, jer je plan rada za ovu godinu već napravljen. Međutim, postoji mogućnost da sud proceni da predmet zaslužuje hitan postupak i promeni godišnji plan rada suda, koji je, inače, sudska tajna.

N. Radičević

[objavljeno: 10/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.