Neizbežna katastrofa?

Izvor: Prva.rs, 11.Jul.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizbežna katastrofa?

Ceo svet ima još samo nekoliko godina vremena da spreči katastrofalne posledice klimatskih promena koje će doneti ekstremnije vremenske prilike i delove sveta će učiniti nemogućim za život, upozorava novi ključni dokument UN-a.
U izveštaju, koje je sastavilo 772 naučnika, ističe se da će emisije stakleničkih gasova, ako se pod hitno ne smanje, rezultirati značajnim podizanjem nivoa mora i velikim promenama u temperaturama koje će dramatično uticati na život ljudi i ekosisteme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << /> "Zabeleženi uticaji klimatskih promena već su vrlo rašireni i značajni" - pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promene (IPCC) u dokumentu objavljenom u ponedeljak u Jokohami u Japanu.
Izveštaj je najozbiljnije i najglasnije upozorenje koje je IPCC do sada izneo. Prema njemu su klimatske promene već na delu i očigledne, prete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Severnoj Americi i smanjenjem proizvodnje i kvaliteta hrane u Južnoj Americi.
Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promena u poljoprivredi, naglasila je američka naučnica. Prema IPCC-ju, svet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno. Prosečne temperature u odnosu na predindustrijsko vreme porašće za dva stepena Celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako pređemo ovu granicu, suočiti sa velikim promenama sistema i živeti u vrlo nepoznatom svetu sa strašnim posledicama.
"Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promena u poljoprivredi", naglasila je američka naučnica.
Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste energije, takođe trebale više ulagati u pripremanje za posledice klimatskih promena. Tako bi, primera radi, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške naročito za siromašne.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRAJ-JE-BLIZU-Covecanstvo-ima-jos-malo-vremena-da-spase-planetu

Izvor: medio.rs, 11.Jul.2014

Čovečanstvo ima još svega nekoliko godina da spreči katastrofalne posledice klimatskih promena koje će doneti najekstremnije vremenske prilike i delove sveta učiniti nemogućim za život.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.