Neizabrane sudije podnele ustavnu žalbu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizabrane sudije podnele ustavnu žalbu

BEOGRAD - Više stotina sudija i tužilaca koji nisu reizabrani prilikom opšteg izbora sudija, podnelo je Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu u kojoj zahtevaju da se poništi odluka Visokog saveta sudstva o njihovom neizboru, izjavila je danas predsednica Društva sudija Srbije Dragana Bojević.

Neizabrane sudije traže od Ustavnog suda da se utvrdi da im nije prestala sudijska funkcija i da Visokom savetu sudstva naloži da ponovo sprovede postupak odlučivanja po konkretnoj prijavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za izbor, izjavila je Bojevićeva novinarima u pauzi tribine "Pravosuđe bez prava - kriza i obnova sudstva".

Prema njenim rečima, radnjama i aktima Visokog saveta sudstva, koji je odlučivao o izboru sudija, nereizbaranim sudijama povređeno je više ljudskih prava.

Ona je ukazala da su se sudije u ustavnim žalbama pozvale i na povredu Evropske konvencije, kako bi u slučaju da Ustavni sud negativno reši ustavne žalbe imali mogućnost da se obarate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Bojević je najavila da će neizabrane sudije, kada dobiju pismeni otpravak odluke sa obrazloženjem Ustavnom sudu Srbije podneti i žalbu.

Visoki savet sudstva izabrao je 17. decembra 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju i predložio 876 kandidata Skupštini Srbije za prvi izbor na tu funkciju, a osnovni kriterijumi za ponovni izbor, prema stavu tog tela, bili su stručnost, osposobljenost i dostojnost kandidata.

Na izbor sudija i tužilaca primedbe su imali i Društvo sudija Srbije, Udruženje tužilaca Srbije, Sindikat pravosuđa i Advokatska komora Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.