Izvor: B92, 01.Dec.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neispravni kompleti prve pomoći

Beograd -- Na tržištu Srbije pojavili se kompleti za prvu pomoć, sa dozvolom Agencije za lekove i medicinska sredstva, koji ne ispunjavaju važeće standarde, piše Pres.

Do sada je sedam distributera dobilo od ALIMS-a dozvole za komplete prve pomoći.

List piše da među njima ima onih koji na kutiji imaju oznaku novog standarda SRPS Z. B2.001, ali u njima nema materijala koji odgovaraju novim propisima.

Primera radi, u kompletu "Evropa leka" turskog proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Novitas" gaza i zavoji nisu pamučni, dok u slovenačkom kompletu pojedini proizvodi nemaju deklaraciju na srpskom jeziku ili je deklaracija na nalepnicama koje ne bi trebalo da se nalaze na medicinskim sredstvima.

Generalni direktor Industrije sanitetskog materijala AD "Miteks" iz Stare Moravice Nikola Borković je izjavio za Pres da sanitetski proizvodi poput gaze i zavoja ne smeju da sadrže veštačko vlakno jer ono izaziva infekcije kada se stavi na ranu.

"Po Zakonu o proizvodnji sanitetskog materijala tačno se zna kakav red tkanja mora da ima gaza, zatim da mora da bude beljena, da ne sme da ima primese sirćetne kiseline. Prva stavka je da i gaza i zavoj moraju da budu isključivo od pamuka. Primera radi, u turskom kompletu gaza uopšte ne sadrži pamuk. U njoj ima poliamida, odnosno veštačkog vlakna, od čega je napravljen i individualni zavoj u slovenačkom kompletu. A ako se na otvorenu ranu stavi veštačko vlakno ono odmah izaziva infekciju, zarazu, gnojenje", objasnio je Borković.

Na pitanje novinara Presa, kako je moguće da se na tržištu prodaju neispravni kompleti koji imaju dozvolu, u ALIMS-u kažu da postoji mogućnost da je njima dostavljen ispravan uzorak, kako bi se dobila dozvola, a da se u prodaji zadesila serija koja ne zadovoljava sve uslove.

Danijela Simović iz Službe za korporativne komunikacije "Evropa leka" kaže za Pres da je ta kompanija zatražila od Ministarstva zdravlja vanrednu kontrolu proizvoda.

"U vezi s kvalitetom pojedinih proizvoda koji se nalaze u kompletu prve pomoći i njihove eventualne neusaglašenosti sa zakonskom regulativom na našem tržištu, podneli smo zahtev za vanrednu kontrolu proizvoda i u skladu sa rezultatima analize biće preduzeti dalji koraci", rekla je Simovićeva.

U Ministarstvu zdravlja, međutim, tvrde da u toku inspekcije u apotekama i prodavnicama kozmetike nisu pronašli komplet prve pomoći turskog proizvođača "Novitas".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.