Izvor: Blic, 18.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neispravan svaki drugi đački autobus

Banjaluka - Ministarstvo unutrašnjih poslova RS kontrolisalo je 170 autobusa koji prevoze decu u Republici Srpskoj i utvrdilo da su čak 72 tehnički neispravna, što je 42,35 odsto ukupnog broja. Za njima po „ispravnosti" ne zaostaju ni kombi vozila jer je MUP RS kontrolom utvrdio da su od 42 kombija više od polovine - neispravni. Ovi podaci samo potvrđuju činjenicu da u RS i dalje važi dugogodišnja praksa fiktivnih tehničkih pregleda koje nesavesni vlasnici vozila, bez obzira što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u ovom slučaju radi o deci, koriste da dobiju potvrdu o ispravnosti, a da često uopšte i ne svrate u stanicu za tehnički pregled vozila.

Čak je saobraćajna inspekcija u prvoj polovini ove godine od 131 stanicu tehničkih pregleda koje su kontrolisala utvrdila da u 75 stanje nije bilo zadovoljavajuće, što je 58 odsto.

„Nismo zadovoljni onim što rade stanice za tehnički pregled. Imamo saznanja da se u mnogim ovim stanicama rade fiktivni pregledi i o tome ćemo obavestiti MUP-a RS, jer se radi o krivičnim delu", potvrdio nam je glavni saobraćajni inspektor RS Danislav Drašković. Podaci MUP-a RS su alarm za sve nadležne, a najviše tehnički neispravnih vozila je u Banjaluci.

Majka deteta koji ide u sedmi razred S. K. iz banjalučkog naselja Lazarevo razočarana je što su rukovodstva škola dozvolila angažovanje tehnički neispravnih vozila.

„Moj sin često kasni u školu jer autobus ne dođe na vreme ili se pokvari. Policija ih stalno zaustavlja i opominje zbog tehničke neispravnosti", kaže ona.

Čini se da ni direktori škola koji potpisuju ugovore sa prevoznicima ne vode dovoljno računa o starosti vozila, tehničkoj ispravnosti i bezbednosti, a morali bi - tim pre jer su putnici deca.

Direktor Osnovne škole „Jovan Dučić" iz banjalučkog naselja Zalužani Nikole Kudar nije, recimo, znao da odgovori na pitanje koliko su stari autobusi koji prevoze decu do ove škole, mada bi o tome i on morao da vodi računa. „To ne znam. Uglavnom, autobus mora da bude tehnički ispravan. Recimo, on ne sme da bude stariji od deset godina jer je to krš", kaže Kudar.

Međutim, ministar prosvete Anton Kasipović nakon ovako alarmantnih podataka MUP-a RS o ispravnosti vozila za decu kaže da će Ministarstvo insistirati na odgovornosti direktora škola, a kao prvi korak ka tome biće upozoravajuće pismo.

„Tražimo punu odgovornost direktora škola, ali i lokalnih zajednica koje raspisuju tender za prevoz jer je Vlada RS izdvojila pet miliona za ovu namenu. Za našu decu tražimo tehnički ispravna i bezbedna vozila. Takođe, zahtevaćemo da se vozači koji voze decu u kombiju češće podvrgavaju alko-testovima i lekarskim pregledima jer voze i po 20-30 đaka", naveo je Kasipović. On je podsetio da je Vlada RS izdvojila 1,17 miliona KM za nabavku 15 novih kombija kojima će zameniti stara vozila.

Jaćimović: Podnećemo krivičnu prijavu

Predsednik Udruženje za unapređenje bezbednosti saobraćaja u Banjaluci Milenko Jaćimović kaže da je ovo udruženje još prošle godine apelovalo da gradske vlasti vode računa o odabiru prevoznika i za javni saobraćaj, ali i za prevoz dece u školu.

„Čim dobijemo zvanične podatke o ispravnosti autobusa, podnećemo krivičnu prijavu protiv odgovornih za gradski saobraćaj jer se stanje nije promenilo nabolje. Ni građani, a ni deca ne zaslužuju da za svoj novac imaju nekvalitetnu uslugu", navodi Jaćimović. On podseća da je prošle godine u Banjaluci 150 autobusa učestvovalo u saobraćajnim nesrećama. Inače, izmenama i dopunama Zakona o drumskom prevozu RS, autobus da bi prevozio decu može maksimalno da bude star 20 godina, a u RS prosek starosti autobusa je oko 18 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.