Neiskorišćena snaga vetra

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neiskorišćena snaga vetra

Više od 200 dana u godini u jugoistočnom Banatu duvaju vetrovi, dovoljnim intenzitetom za proizvodnju električne energije. Srbija još uvek ne koristi snagu vetra i jedina je zemlja u regionu koja nema vetropark, a "papirologija" koči investitore.

U jugoistočnom Banatu vetrovi duvaju više od 200 dana u godini i to intenzitetom koji bi zadovoljio sve potrebe da se na tlu opština Vršac, Alibunar, Bela Crkva, Plandište i Kovin podignu prvi vetroparkovi u Srbiji, koji bi proizvodili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekološku električnu energiju.

Prva merenja na osnovu kojih je napravljen plan za izgradnju dva vetroparka na teritoriji Vršca, firma "Energovind" počela je još 2008. godine.

Nedavno je u opštini Plandište podignut stub visok 125 metra, najnoviji vid visoke tehnologije, jedini u ovom delu Evrope.

Predsednik Upravnog odbora firme "Energovind" Branimir Matić kaže da je stub pravo remek-delo i da, sa stanovišta statike, predstavlja mega konstrukcija.

I pored toga što su merenja vetra u Srbiji počela pre desetak godina, Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema vetropark, iako ima devet izdatih dozvola.

Savetnik na projektu Miroslav Kopečnik kaže da postoje prepreke i na republičkom i na pokrajinskom nivou, kao i na nivou lokalne samouprave, koja izdaje određen broj dozvola.

"Svaka od ovih institucija ima pravo da u određenom zakonskom roku zaustavi ili izda neki dokument koji je neophodan za dobijanje građevinske dozvole", objašnjava Kopečnik.

Da bi se investiranje u vetroparkove isplatilo, potrebno je čekati od sedam do dvanaest godina. Ukoliko se zakoni ne izmene i postupak dobijanja dozvole ne skrati, na prve vate ekološke struje građani Srbije čekaće još dugo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Neiskorišćena snaga vjetra

Izvor: Capital.ba, 16.Jan.2011

NOVI SAD, Više od 200 dana u godini u jugoistočnom Banatu duvaju vjetrovi, dovoljnim intenzitetom za proizvodnju električne energije. Srbija još uvijek ne koristi snagu vjetra i jedina je zemlja u regionu koja nema vjetropark, a 'papirologija' koči investitore.   U jugoistočnom Banatu vetrovi...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.