Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negativan izveštaj Del Ponteove

Njujork -- U Srbiji ne postoji politička volja da se uhapse haški begunci, izjavila je Karla del Ponte pred Savetom bezbednosti.

Tribunal ne sme biti zatvoren dok pred sudije ne budu izvedeni Karadžić i Mladić, izjavio je u Njujorku predsednik suda Fausto Pokar. Vlada Srbije mogla bi lako da uhapsi Ratka Mladića ako bi to želela. To je jednostavno pitanje političke volje, izajvila je u Njujorku Karla del Ponte.

Glavna tužiteljka je Akcioni plan Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opisala kao još jednu dimnu zavesu. Po njenoj oceni, nijedna do srpskih vlada od 1999. godine nije pokazala istinsku nameru da uhapsi Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Pokazalo se da su sve informacije koje sam tokom 2001. i 2002. slala zvaničnicima u Srbiji bile tačne, ali da su se ti zvaničnici, od kojih su neki još na vlasti, pretvarali da su one pogrešne", rekla je Del Ponteova.

Ona je ponovila da je Vojislav Koštunica 2002. godine potpisao ukaz o Mladićevom penzionisanju i na osnovu toga zaključila da je "savršeno dobro morao znati" da ga u tom trenutku štiti vojska.

Pokar: Tražite Karadžića i Mladića

Predsednik Tribunala Fausto Pokar u Savetu bezbednosti ponovio je da sudije Haškog tribunala ostaju odlučne da sud ne sme zatvoriti svoja vrata pre hapšenja begunaca i suđenja.

"Bilo šta drugo značilo bi da međunarodni Tribunal ne bi ispunio svoj mandat. To bi obezvredilo i ideju da međunarodna zajednica neće tolerisati teške povrede međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Pokar.

U redovnom izveštaju Savetu bezbednosti predsednika Tribunala našao se i opis štrajka glađu Vojislava Šešelja uz konstataciju da je ta kriza prevaziđena rešenjem koje je pronađeno u okriviru pravilnika o radu suda.

Podsećajući da je do sada 100 optuženih procesuirano pred Tribunalom, predsednik suda izneo je procenu da će svi prvostepeni procesi biti završeni do 2009. godine, a da bi žalbeni postupci trebalo da budu gotovi do 2011. godine.

Lončar u UN

Član Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Zoran Lončar izjavio je da će na sednici Saveta bezbednosti ukazati na činjenicu da su Vlada i svi državni organi jasno opredeljeni za saradnju sa Tribunalom, jer je u interesu Srbije da se ta saradnja što pre okonča.

Lončar je agenciji Beta rekao i da će sednica biti i prilika da kaže šta je Srbija od juna do danas uradila po tom pitanju.

"Ukazaću da je Vlada, u okviru Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, ispunila mnoštvo zahteva, među kojima su pristup dokumentima i arhivskoj građi", rekao je on.

Lončar kaže da je sednica prilika da se iznese jasan stav da je Srbija spremna da se određeni broj predmeta, kojima se sudi u Hagu, prenese na domaće pravosuđe.

Hag i dalje glavni uslov

Saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje Ratka Mladića i dalje je glavni uslov i za nastavak pregovora Evropske unije sa Srbijom.

Posle razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, predsednik Srbije Boris Tadić tokom boravka u Briselu izjavio je da je prva poruka sa svih susreta bila da su Srbiji otvorena vrata ka Evropskoj uniji.

"Druga poruka je izvesno nezadovoljstvo komentarima koji stižu iz zemlje posle ostvarenja članstva u programu Partnerstvo za mir, da je sada relativizirana saradnja sa Haškim tribunalom", kaže on.

"To je nešto najštetnije što može Srbija da ponudi svetu, kada je u pitanju njeno buduće članstvo u Evropskoj uniji. To je velika šteta koja se čini za naše građane", kaže Tadić.

Ljajić: Dobićemo rok za Mladića

Posle januarskih izbora u Srbiji, prema rečima šefa Nacionalnog savet za saradnju sa Hagom, Rasima Ljajića, Srbija može očekivati novi rok do kada se Mladić mora naći u Hagu:

"Ukoliko bude formirana vlada demokratskog bloka, ja očekujem da ćemo mi u martu mesecu nastaviti pregovore oko zaključenja tog sporazuma, bez Mladića u Hagu, s tim što budući premijer mora, ma ko to bio, da kaže da Mladić i ostali haški optuženici moraju biti uhapšeni", rekao je Ljajić.

"Drugi uslov je da pružimo konkretne dokaze da Akcioni plan daje rezultate i ja verujem da ćemo to učiniti. U junu mesecu mi bismo mogli da imamo potpisan sporazum,ali samo ako do tada Mladić bude u Hagu", smatra Ljajić.

"Američka odluka dovela do krize"

Uprkos insistiranju Unije da je saradnja Srbije sa Hagom uslov svih uslova, urednica lista Politika Ljiljana Smajlović ocenjuje da je američka odluka da Srbiju primi u Partnerstvo za mir, iako Mladić nije izručen Hagu, dovela do krize u evroatlantskom pristupu prema Srbiji.

To je, smatra Smajlovićeva, i razlog što nikad kao ove godine nije vladalo tako malo interesovanje za izveštaj Karle del Ponte Savetu bezbednosti:

"Mislim da u ovom momentu negativan izveštaj Karle del Ponte o saradnji Beograda sa Hagom ne samo što nije iznenađenje, nego nije bio ni nikakav jezičak koji bi pretegao na vagi na ovu ili onu stranu. To je sada nešto što je očekivano i što više nikog naročito ne zanima."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.