Nega muškatli pred zimu

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nega muškatli pred zimu

Iako smo zašli duboko u jesen, muškatla još svojim raskošnim cvetovima krasi mnoge terase i vrtove. Kako nas uskoro očekuju hladniji dani, a možda i prvi mrazevi, Predrag Spasić, inženjer poljoprivrede u Garden centru, savetuje kako da sačuvate biljke da bi i naredne sezone bile lepe i napredne:
– Muškatle će se najbolje sačuvati u posudama u kojima se već nalaze, znači u žardinjerama ili saksijama. Naravno, pre mraza treba ih uneti prvo u hodnik ili predsoblje dok im se ne nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odgovarajuće mesto. Bitno je da muškatle budu negde u poluseni gde je temperatura vazduha između osam i 10 stepeni Celzijusa. Ukoliko muškatle zbog nedostatka prostora moraju da ostanu na otvorenom, treba ih prekriti novinskom hartijom ili nekom tkaninom.

Zalivanje muškatli treba prorediti. Najbolje je da se to čini na mesec ili mesec i po. Oni koji ih, ipak, češće zalivaju, moraju da smanje količinu vode jer one treba polako da se zasušuju. Osušeni delovi muškatli odstranjuju se šišanjem.

Pre iznošenja muškatli na otvoreno, što zavisi od vremena, nekad to može biti već sredinom februara, dakle oko Svetog Trifuna, treba ih prehraniti prvo sredstvom za listanje, da se pospeši zelena masa, a zatim i sredstvom za cvetanje.

Slađana Raner

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.