Izvor: B92, 22.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nedozvoljeno veličanje ustaštva"

Zagreb -- Jadranka Kosor kaže da je veličanje ustaštva apsolutno neprihvatljivo i da šteti ugledu Hrvatske, javlja Večernji list.

Potpredsednica hrvatske vlade izjavila je da je to stav vlade Hrvatske i da je taj stav jasan. "U krivičnom zakonu postoji kvalifikacija za krivična dela koja štete ugledu Republike Hrvatske, a veličanje ustaštva zasigurno šteti", rekla je Kosorova u Slunju.

On je tako odgovorila na pitanje smatra li da je kažnjivo postavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spomen-ploče ustaškom komandantu iz Drugog svetskog rata Juriju Francetiću u tom mestu.

Međutim, sa hrvatskim pevačem Markom Perkovićem Tompsonom, čije koncerte prati ustaška ikonografija, i dalje ne može da se izbori ni lokalna vlast.

Njegov menadžer najavio je da će, ako uprava Pule ponovo odbije dozvolu za koncert u drevnoj Areni, podneti tužbu sudu protiv gradskih vlasti.

Zdravko Barišić je za Jutarnji list rekao da će "iskoristiti sva pravna sredstva u borbi protiv samovolje gradonačelnika Pule Borisa Miletića, kako bi organizovao koncert Perkovića u Areni, i da se nada da će to biti ove sezone.

"Ako ipak ne uspemo sada, onda ćemo sigurno iduće", poručio je Barišić i dodao da će se sve znati početkom sledeće nedelje, kada se čelnici pulske vlasti vraćaju s godišnjeg odmora.

On tvrdi da se celim slučajem bave Perkovićevi advokatski timovi, koji se pozivaju na gruba kršenja njegovih ustavnih prava, jer mu se uskraćuje pravo na rad i javne nastupe, čime je diskriminisan u odnosu na druge muzičare u zemlji.

"Ne postoji ama baš ni jedan formalni, kao ni pravni razlog da nam se koncert ne odobri. Onome kome se Tompson kao pevač ne sviđa, ne mora doći na koncert", poručio je Barišić.

On najavljuje da će, u slučaju ponovnog odbijanja, zatražiti reagovanje državne uprave i resornog ministarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.