Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno raketa za odbranu od grada

Grad je od početka meseca oštetio useve na oko hiljadu hektara. U Hidrometeorološkom zavodu tvrde da su spremno dočekali početak sezone. Zbog rebalansa budžeta, najverovatnije će biti kupljeno manje raketa nego što je planirano.

Useve, voće i povrće štite strelci u 1.602 protivgradne stanice. Podatke o dejstvu dobijaju iz 13 radarskih centara. U Hidrometeorološkom zavodu tvrde da su spremno dočekali početak sezone odbrane od grada i da, za sada, imaju dovoljno raketa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Zbog rebalansa budžeta, najverovatnije će biti kupljeno manje raketa nego što je planirano.

"Sve komande dobijamo od Bukulje. Sve zavisi od gradonosnih oblaka. Ako su oni visoki gađamo ih velikim raketama, dometa do osam hiljada metara. Kad se završi pucanje sa ovim raketama, onda koriste male rakete ako je led bio razbijen", rekao je Borisav Marković iz Rucke kod Umke.

Prema podacima Operativnog centra RHMZ-a strelci u protivgradnim stanicama sada imaju na raspolaganju u proseku po 7,2 rakete.

Da bi odbrana od grada bila sigurna potrebno je, kako kažu stručnjaci, da strelci u stanicama imaju pri ruci uvek 12 raketa. Oni strahuju da ove sezone neće imati dovoljno raketa za odbranu poljoprivrednih površina pa i naselja od grada.

"Raketa je slabo na celom poligonu, kako čujem od drugih strelaca, nema ih dovoljno. Budžet je skresan pa ćemo i mi imati manje raketa", rekao je Živojin Ikić iz Babinog Luka kod Valjeva.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu su planirali da za ovu sezonu koja je počela 15. aprila kupe 9.300 raketa.

"Rebalansom budžeta moraćemo da smanjimo kupovinu na pet hiljada raketa, a da li je to dovoljno pokazaće vreme", rekao je Miroljub Zarić zamenik direktora RHMZ-a Beograd.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.