Izvor: B92, 22.Feb.2009, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno činovnika za kontrolu

Beograd -- Za efikasno sprovođeje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nema dovoljno činovnika, piše "Politika".

Za četiri godine sprovođenja tog zakona Ministarstvo kulture je do danas podnelo 238 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv organa javne vlasti, zbog nepostupanja po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja.

Organi za prekršaje su u 124 slučaja rešili da kazne prekršioce i to u rasponu od tri do 25.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dinara. Maksimalna novčana kazna od 50.000 dinara nije izrečena.

U Ministarstvu kulture navode da je problem u nedovoljnom broju činovnika koji obavljaju nadzor nad sprovođenjem Zakona i nedostatak inspekcijske službe za rad na terenu.

Naime, kako navode u Ministarstvu kulture, inspekcijska služba nije u okviru tog resora, već Ministarstva za državnu upravu, pa bi ovo trebalo da pređe u njihovu nadležnost.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, predložio je i da se menja Zakon o prekršajima u delu u kome se traže sve generalije o licu koje se prekršajno goni, jer je bez izlaska na teren, što je sada retko moguće zbog nedostatka inspektora, često nemoguće pribaviti sve podatke.

Šabić podseća na upravo objavljen antikorupcijski Indeks Global integriti na kome je Srbija dobila zabrinjavajuće lošu ocenu i poručuje da treba preduzeti sve da se te ocene poprave, a jedan od najbržih, najjeftinijih i najefikasnijih načina je unapređenje javnosti rada, širenjem prostora za slobodan pristup informacijama.

On kaže da je zbog svega ovoga pozdravio najavu Ministarstva kulture da će pokrenuti prekršajne postupke protiv odgovornih lica u svim organima vlasti koji povereniku nisu dostavili godišnji izveštaj o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

On ipak upozorava da za nešto što podrazumeva nadzor nad oko 11.000 subjekata koji vrše vlast ili troše javni novac, Ministarstvo za kulturu ima na raspolaganju jednog jedinog činovnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.