Nedostaje ekskluzivan smeštaj

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaje ekskluzivan smeštaj

Gosti Beograda koji žele da odsednu od nekom od pet ekskluzivnih hotela, svoje sobe moraju da rezervišu i više od deset dana unapred. Od hotela velikih kapaciteta u užem gradskom jezgru, izbor se svodi samo na „Hajat" i „Kontinental". Dobijanju „pet zvezdica" teže „Metropol" i „Jugoslavija", ali njihova rekonstrukcija kasni.



U Beogradu postoji 48 hotela, ali najviše kategorije ih ima samo pet. Prema podacima Turističke organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beograda, prestonici nedostaje najmenje dve do tri hiljade kreveta. Grad ima obezbeđene lokacije za hotele, a na investitorima je prepoznaju potrebe tržišta i da zidaju.

- Preko su nam potrebni hoteli najviše kategorije. Njih najčešće koriste poslovni ljudi, koji u Beograd dođu na neku konferenciju, sajam ili doček Nove godine. Kasne renoviranja „Jugoslavije" i „Metropola", ali to je nešto što moramo da sačekamo i što nedostaje Beogradu. Često nema mesta u hotelima, pa gosti koji bi platili najbolji smeštaj moraju da odu u hotele niže kategorije. Zbog toga, sa velikim nestrpljenjem očekujemo otvaranje ova dva hotela, kako bi Beograd znatno poboljšao svoju ponudu - priča Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda.

Rekonstrukcija nekad najpopularnijeg hotela „Metropol" počela je prošle godine i radovi su trebali da budu završeni do kraja jula ove godine, međutim, zbog ekonomske krize, rekonstrukcija kasni. „Metropol" je do sada bio u kategoriji hotela sa tri zvezdice i prostire se na skoro 16.000 kvadrata. Sastoji se od prizemlja i devet spratova i najavljeno je da će posle rekonstrukcije ući u kategoriju „pet zvezdica".

Kad je reč o hotelu „Jugoslavija", najavljeno je da će rekonstrukcija, koja još nije počela, doneti Beogradu najbolji hotel. Kako je najavljeno, hotel sa pet zvazdica raspolagaće sa 280 luksuznih soba, nekoliko restorana, konferencijskim dvoranama, velnes i spa centrom. Ceo kompleks će imati 26 hiljada kvadratnih metara za mešovitu namenu, 34 hiljade za stambeni i poslovni prostor i 30 hiljada kvadrata za prodajne objekte. Poslovni objekat će biti sagrađen u obliku kule, na čijem će poslednjem spratu biti stanovi. Međutim, iako su odavno najavljeni, radovi još nisu počeli.

- Za rekonstrukciju „Jugoslavija" podnet je zahtev investitora „Alpe adrija hoteli" u junu. Nakon pregleda dokumentacije, koja sadrži 19 elaborata idejnih projekata po oblastima, krajem juna im je dat nalog za dopunu dokumenata koji nedostaju i primedbe na podnetu dokumentaciju. Pošto investitor nije reagovao na isti, sekretarijat je krajem avgusta ponovio obaveštenje.Do danas dopuna nije dostavljena i zbog toga još nema odobrenja za gradnju objekta - objašnjava Milan Vuković, gradski sekretar za urbanizam.

Međutim, arhitekta Goran Vojvodić objašnjava da nije do kraja razjašnjena situacija sa sekretarijatom i da će dokumenta biti dostavljena „u hodu".

- Kašnjenje je očigledno, ali smo mi dokumentaciju predali još 18. maja. Vrlo konkretno radimo na tome da rekonstrukcija počne što pre, ali mora se razjasniti nekoliko stvari, jer procedure nisu iste pre i posle donošenja novog Zakona o izgradnji. Ipak, mislim da će se sve rešiti i da će krenuti radovi kako bi Beograd dobio najbolji hotel ikad - objašnjava Goran Vojvodić.

Najavljeno je da će rekonstrukcija hotela Jugoslavija biti završena do 2011. godine, ali radovi u startu kasne nekoliko meseci. Osim ova dva hotela, u fazi rekonstrukcije su i „Palas” i „Putnik”.

Traži se kvalitet

Stranci najčešće traže kvalitetan smeštaj koji podrazumeva blizinu centra, kongresnih, sajamskih ili sportskih dvorana i aerodroma, obaveznu internet konekciju 24 sata, sobe koje se svakodnevno čiste, saunu i teretanu, kvalitetnu hranu i diskretno i ljubazno hotelsko osoblje. Izgradnja hotela za biznis klasu sa sto i više soba odličan je biznis u Beogradu. Procenjuje se da je 60 odsto popunjenosti hotela godišnje dobar posao, a beogradski hoteli sa tri i četiri zvezdice popunjeni su tokom godine i do 90 odsto.

Poziv čitaocima

Kakva je vaša vizija budućnosti Beograda do 2020. godine? Javite se sa predlozima, idejama i razmišljanjima. Vaše ideje mogu biti deo našeg serijala. Pišite nam na adresu - beogradska@blic.rs sa naznakom „ za Beograd grad budućnosti". Čekamo vas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.