Nedeljna plata - nedosanjani san

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedeljna plata - nedosanjani san

Sve je više dobrostojećih firmi u Srbiji koje, umesto dva puta, plate obračunavaju jednom mesečno, što postaje praksa i u Americi. U Uniji poslodavaca potvrđuju da se ponekad desi višekratna mesečna isplata zarada, ali zbog potrebe, a ne volje radnika. Jedna koverta, ipak, realnost za većinu.

Ne prođe ozbiljniji sportski izveštaj, a da ne čujemo kolika je nedeljna plata naših fudbalera u Premijer ligi u Velikoj Britaniji. U Srbiji, gde pojedini poslodavci ne isplaćuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesecima ni minimalne zarade, to deluje nestvarno.

Sve je više dobrostojećih firmi u Srbiji koje plate, umesto dva puta, obračunavaju jednom mesečno, što postaje praksa čak i u Americi.

"Naša firma je do 2004. godine isplaćivala zarade u dva dela, ali od tada zbog povećanja broja zaposlenih, plate se isplaćuju i obračunavaju jednom mesečno zbog uštede u troškovima", kaže Igor Lončarević iz KPMG-a.

U Uniji poslodavaca Srbije potvrđuju da se ponekad desi višekratna mesečna isplata zarada, ali zbog nužde, a ne volje radnika. To povećava administrativne troškove, platni promet i čini našu ekonomiju skupljom i manje konkurentnom.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca kaže da zakonska obaveza nalaže da istog dana kada se uplati neto zarada moraju da se plate porezi i doprinosi, jer u suprotnom sledi kazna od Poreske uprave.

"Morate imati dovoljno novca na dan isplate i za poreze i doprinose i za neto zarade i onda se dešava da se u nekim firmama plate daju u više delova kako bi se sakupio novac", kaže  Dragoljub Rajić.

Istraživanja pokazuju da je Srbija jedna od najpesimističnijih zemalja. Zbog toga i logično pitanje - koliko bi nas jednonedeljna isplata zarada učinila srećnijim.

"Ili je dva puta mesečno, ili jednom mesečno, ili jednom nedeljno, ali ako je to permanentno i ako ste vi naviknuti na to, da je sigurno petak ili sigurno 15. u mesecu, onda vaše samopouzdanje za život nije poljuljano", rekla je Ana Najman, klinički psiholog.

Država je nedavno u zakon unela i formulu kojom će upravljati javnim dugom i budžetom. Građani stanje kućnog budžeta svode na umetnost preživljavanja, a za to još nije pronađen matematički izraz.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sedmična plata – nedosanjani san

Izvor: Capital.ba, 16.Jan.2011

BEOGRAD, Sve je više dobrostojećih firmi u Srbiji koje, umjesto dva puta, plate obračunavaju jednom mjesečno, što postaje praksa i u Americi. U Uniji poslodavaca potvrđuju da se ponekad desi višekratna mjesečna isplata zarada, ali zbog potrebe, a ne volje radnika. Ne prođe ozbiljniji sportski...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.