Nedelja ruskog filma u Pančevu

Izvor: RTS, 31.Jan.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja ruskog filma u Pančevu

U Gradskoj biblioteci Pančeva, drugu godinu zaredom, održava se Nedelja ruskog filma, u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija”. Na programu su uglavnom noviji filmovi, manje poznati kod nas, a sve projekcije su besplatne.
Poslednje nedelje u januaru, Pančevci imaju priliku da u gradskoj biblioteci pogledaju nekoliko ruskih filmova nastalih posle 2000. godine. Reč je o umetničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostvarenjima, koja se bave temama iz književnosti i istorije, a kao balans sa prošlošću prikazaće se i jedan film iz ranije, sovjetske, produkcije reditelja Nikite Mihalkova.

„Ne znam nešto konkretno o ruskim filmovima, ali sam ih gledao ranije, kao i naše, a ovo je prilika da nešto naučim”, kaže jedan od posetilaca.
„Filmovi su otkrovenje, jer ih nema u bioskopima, a pogotovo meni koja živim na zapadu. Tamo to uopšte nije popularno, ruski filmovi se ne daju ni na televiziji.”
Nedelju ruskog filma po drugi put, organizuje pančevačko Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija", uz pomoć Ruskog doma iz Beograda.
Robert Resanović, predsednik Društva „Slovenska unija” kaže da se trude da raznoraznim aktivnostima i projektima - od Nedelje ruskog filma do dovođenja ruskih umetnika, slikara - pruže priliku Pančevcima da što bolje upoznaju rusku kulturu.
„Veliko nam je zadovoljstvo što pančevačkoj filmskoj publici, ali i svima zainteresovanima, možemo da pružimo neke ne toliko poznate i nekomercijalne filmove, ali izuzetna ostvarenja jedne velike filmske škole”, ističe Dejan Bosnić, direktor Biblioteke.
Zainteresovani za rusko kulturno nasleđe u gradskoj biblioteci mogu pronaći i veliki broj knjiga koje govore o njihovom prisustvu u našim krajevima, a još jedna manifestacija koja je počela da se održava prošle godine je „Dani slovenske kulture”.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.