Nedelja parlamentarizma od 12. do 19. decembra

Izvor: RTS, 12.Dec.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja parlamentarizma od 12. do 19. decembra

Skupština Srbije organizuje Nedelju parlamentarizma od 12. do 19. decembra, četvrtu godinu za redom, sa ciljem boljeg povezivanje i upoznavanja građana i građanki Srbije sa radom Narodne skupštine.
Ovogodišnja Nedelja parlamentarizma održava se u okviru obeležavanja 160 godina od Svetoandrejske skupštine i donošenja prvog Zakona o Narodnoj skupštini 1858. godine.

Imajući u vidu ove važne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istorijske datume, Nedelja parlamentarizma počinje upravo na dan kada je pre 160 godina sa radom počela Svetoandrejska skupština (12. decembra 1858. godine).
Skupština Srbije će i ove godine organizovati niz događaja kako bi otvorila prostor za debatu o učešću građana u demokratskim procesima, značaju otvorenosti parlamenta kao institucije, kao i različitim načinima komunikacije građana i njihovih direktno izabranih predstavnika.
Narodna skupština će u saradnji sa školama, fakultetima, kao i različitim institucijama i organizacijama, organizovati susrete i razgovore narodnih poslanika i građana, simulacije rada Narodne skupštine u više gradova u Srbiji, kako bi mladima približili procedure donošenja zakona. Predviđen je i "Dečji dan", u okviru kojeg će biti organizovane radionice za decu i obilasci Narodne skupštine kako bi se upoznali sa radom parlamenta.
U centralnom holu Doma Narodne skupštine tokom čitave Nedelje parlamentarizmaj biće izložen prvi Zakon o Narodnoj skupštini, stenografske beleške sa sednica Svetoandrejske skupštine, kao i sačuvana fotografija ovog istorijskog događaja.
Koncept Nedelje parlamentarizma je razvijen po ugledu na Parliament Week koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije, a od prošle godine ova manifestacija je uvrštena u agendu redovnih skupštinskih aktivnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.